Aproximativ 100 de persoane au sărbătorit, duminică, Ziua Internaţională a Femeii dorind să atragă atenţia asupra violenţei în familie şi în special a femeilor abuzate, printr-un flashmob organizat în centrul Oradiei. Organizatorii au anunţat şi o noutate importantă pentru judeţul Bihor: de luna aceasta, va fi funcţională prima casă protejată pentru femeile abuzate în familie, în custodia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor.
Participanţii la flashmob au s-au reunit în Piaţa Unirii începând cu ora 12, când inițiatoarele evenimentului – instructoarele Szabo Andrea (foto dreapta jos) de la Nia Dance și Renata Coznici (foto stânga) de la Omni Yoga - le-au explicat celor prezenţi că evenimentul are loc în cadrul mişcării "One Billion Rising", pentru conştientizarea violenţei asupra femeilor. Inițiativa a fost lansată în 2012 de scriitoarea americană Eve Ensler, ea însăşi o victimă a violenţei domestice în copilărie, fiind abuzată sexual, fizic şi psihic de către de tatăl ei.
După ce s-a vindecat de cancer, Eve a dorit să pună în mişcare, prin dans, o campanie împotriva violenţei asupra femeilor, astfel că mişcarea s-a extins și, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, cei prezenţi în Piaţa Unirii au învăţat o coregrafie specială. "Eve s-a gândit că, dacă într-un an sunt un miliard de victime ale abuzului, s-ar putea crea un echilibru dacă, măcar o dată pe an, tot un miliard de femei – de fapt şi femei şi bărbaţi – ar putea să danseze, ca să le ridice", au explicat Renata şi Andrea esenţa mişcării. În discursurile lor, organizatoarele le-au spus celor prezenţi că violenţa nu este un subiect de băgat sub preş.
Prima casă protejată
O noutate esenţială pentru victimele violenţei în familie a prezentat-o Otilia Vura, de la Fundaţia Lampas, parteneră al evenimentului, care consiliază victimele acestor abuzuri. În curând, în Bihor se va deschide prima casă protejată pentru aceste victime, în cadrul unui proiect al DGASPC. În judeţ nu mai funcţiona o asemenea casă de mai mulți ani. Singura pusă de dispoziţie de Fundaţia Smiles a fost închisă din lipsă de fonduri.
"Este foarte important şi trebuie să le transmitem mai departe victimelor că, într-adevăr, sunt soluţii şi să nu stea în relaţie, pentru că putem să oprim violenţa, dar pentru asta trebuie să facem ceva şi să ieşim din zona de confort. Puteţi să le spuneţi să vină la fundaţia Lampas, pentru consiliere socială şi psihologică, pentru reprezentare în instanţă", a mai spus Vura, subliniind că, atunci când se simt în pericol, victimele trebuie să ia atitudine şi să sune la 112.
Reprezentanta DGASPC Bihor, Naomi Popa, a detaliat subiectul, fără să spună exact unde se va afla această locuinţă protejată, dar precizând că proiectul se derulează în total în 42 de locuri din țară. Ea a precizat că, pe lângă faptul că în această locuinţă victimele "îşi pot găsi liniştea", beneficiază de "cazare, masă, un loc cald şi o siguranţă peste noapte". În plus, victimele pot beneficia de grupuri de suport, care să le ajute să treacă emoţional peste traume, dar şi de grupuri de consiliere vocaţională, ca să "înceapă o viaţă nouă, să o ia de la zero, să se dezvolte din punct de vedere profesional".
"Dacă aveţi cunoştinţe, daţi-le de ştire că în cadrul Direcţiei este loc este loc pentru cei care au nevoie şi suntem pregătiţi să dăm o mână de ajutor", a spus reprezentanta DGASPC Bihor.
Combate violenţa prin dans
Cât priveşte momentul artistic, adică punctul culminant al flashmob-ului, acesta a început cu un scurt moment de "percuţie" la butoaie, după care circa 40 de dansatori - femei, copii, dar şi bărbaţi purtând tricouri cu mesaje precum "Opreşte acum violenţa în familie! Cere ajutor!" şi "1 Billoon Rising Solidarity” - au dansat sincron preţ de 12 minute, pe piesele ”Break the Chain” (One Billion Rising), specifică proiectului, și ”Touching the Void” (Banco de Gaia).
La final, din dansul lor, participanții au creat un cerc mare pe platoul din Piaţa Unirii, după care au aplaudat şi au promis că vor reveni şi la anul.
Evenimentul a fost urmărit îndeaproape de poliţişti, care, la final, le-au şi împărţit flori doamnelor şi domnişoarelor din Piaţa Unirii.
După flashmob, cei care au trecut prin zonă au zăbovit pe la standurile cu flori de 8 martie, dar şi la tarabele cu cadouri şi produse tradiţionale ale Târgului producătorilor din Valea Ierului.
Vezi mai jos momente de la eveniment!