Anunț îngrijorător, făcut joi de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Bruxelles. Acesta a dezvăluit că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova și că a informat-o pe președinta Maia Sandu de acest plan.

„Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova”, a declarat Volodimir Zelenski, conform HotNews.ro

„Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova”, a mai spus el, precizând că atunci când a primit documentul „am înțeles de unde vine am avertizat imediat Republica Moldova”.

Președintele a mai spus că nu știe dacă Moscova a dat într-adevăr ordin să fie urmat acest plan, „dar noi l-am interceptat, l-am recunoscut și ne-am dat seama că au încercat să implementeze un plan asemănator Ucrainei”.

Zelenski a făcut aceste declarații la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, unde se află în aceste zile pentru a discuta situația țării invadate de ruși și unde s-a întâlnit inclusiv cu președintele României, Klaus Iohannis.

Declarațiile lui vin în contextul în care Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”, iar lideri de la Moscova au amenințat în mai multe rânduri Chișinăul.

La începutul lunii februarie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susținea că „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a avea „rolul următoarei Ucraine”, în timp ce Maia Sandu, „este pregătită, practic, pentru aproape orice, inclusiv pentru unirea cu România”, conform TVR Moldova, care cita Rador.

„Republica Moldova este acum luată în calcul pentru acest rol”, a spus Lavrov, susținând că Occidentul „a plasat-o” în fruntea Republicii Moldova pe Maia Sandu „dornică să intre în NATO și pregătită practic, pentru orice”, inclusiv pentru unirea cu România, conform TVR Moldova.

HotNews.ro mai scrie că în urmă cu câteva săptămâni, senatorul rus Andrei Klimov a amenințat și el Republica Moldova, dând de înțeles că problemele Ucrainei au început în 2014, după anunțarea planurilor Kievului de a adera la NATO. El a susținut că Moldova riscă să repete „politica sinucigașă” a liderului ucrainean Volodimir Zelenski.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!