Tânărul în vârstă de 25 de ani din Gorj, primul român depistat cu coronavirus de tip nou, s-a vindecat şi va fi externat, a anunţat oficial Ministerul Sănătăţii.

"​Pacientul din Gorj care este internat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "prof. Dr. Matei Balş" a fost retestat pentru noul coronavirus în cursul acestei zile. Rezultatul testului este negativ. Urmare a acestui rezultat, pacientul este considerat vindecat şi poate fi externat", a anunţat sâmbătă ministerul, potrivit Hotnews.ro. 

Anunţul vine după o nouă testare a pacientului, care a arătat, la fel ca prima, făcută pe 28 februarie, că pacientul nu mai are coronavirus. 

Familia bărbatului va rămâne, însă, în continuare în izolare, până la finalul perioadei de incubaţie a virusului, de 14 zile. Astfel că tânărul nu se poate întoarce, deocamdată, acasă.

De altfel, acest fapt a fost subliniat și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, care a spus că trebuie găsită o soluție în cazul său, fie să rămână în continuare în spital, fie să fie cazat la un hotel.

După cum se ştie, tânărul a fost depistat pozitiv cu virusul COVID-19 (coronavirus) pe 26 februarie, după ce a venit în contact cu un om de afaceri italian care şi-a petrecut câteva zile în Gorj. El era izolat la domiciliu şi nu prezenta simptome când a fost diagnosticat.

"Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Este vorba despre o persoană total asimptomatică", a subliniat atunci ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

HotNews mai notează că, până sâmbătă, au fost analizate probe de la 351 de persoane pentru care existau suspiciuni că ar fi putut contracta virusul COVID-19 (coronavirus). Dintre acestea 3 au ieşit pozitive, restul de 348 fiind negative.

Potrivit grupului de comunicare strategică, instituit la nivelul Guvernului, sâmbătă, la nivel naţional, erau 52 persoane în carantină şi 8.796 persoane în izolare la domiciliu.

În ce-i priveşte pe ceilalţi doi pacienţi internaţi cu coronavirus, starea acestora "este bună", după cum arată acelaşi comunicat.

"Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public privind agravarea stării de sănătate a pacientului internat la Cluj, facem precizarea că, potrivit datelor transmise de DSP Cluj, starea bărbatului este staţionară, acesta neavând febră şi nici o evoluţie negativă", arată comunicatul.