Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, luni, că nu va prelugi printr-un nou decret starea de urgenţă în ţară, în contextul pandemiei Covid-19, însă va fi emis un decret de "stare de alertă", dat fiind că pericolul nu a trecut.

Şeful statului a afirmat că, din 15 mai, vor fi deschise saloanele de îngrijire, cabinetele stomatologice, dar şi muzeele, în condiţii speciale de distanţare socială şi de igienă. 

"După 15 mai putem în principiu să ne mişcăm în interiorul localităţii unde avem treabă, dar este clar că nu e bine să exagerăm. Nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Mulţi se întreabă ce se întâmplă mai departe. Vreau să spun din capul locului că aşa numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas va fi cam de două săptămâni. Unele măsuri vor fi luate din 15 mai, iar următorul calup din 1 iunie", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a detaliat apoi ce le va fi permis românilor în prima fază: "Acum, din 15 mai, vom avea de exemplu la dispoziţie iarăşi saloanele de îngrijire personală - de coafură, frizerie, etc. De asemenea, din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice şi muzeele, toate în condiţii speciale de distanţare, de igienă. Cu toţii, repet, vom purta mască de protecţie când suntem în spaţii publice închise, la fel şi în transportul în comun".

Iohannis a subliniat că măsurile de relaxare nu vor fi aplicate în localităţile aflate în carantină, cum este Suceava.

În ceea ce priveşte deplasările, românii vor putea ieşi din locuinţe fără declaraţii pe proprie răspundere, însă nu vor putea părăsi localităţile. Sunt, totuşi, câteva excepţii. "Deplasările vor fi restricţionate pentru a pleca din localitate. Va fi posibil să se plece în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sporturile individuale, cum ar fi mersul cu bicicleta în afara localităţii. Rămâne restricţia că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane", a detaliat preşedintele.

De la jumătatea lunii mai, în condiţii speciale, sportivii de performanţă vor putea relua cantonamentele. "Sportivii de performanţă vor putea în condiţii foarte speciale să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competiţiile sportive, decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori", a subliniat Klaus Iohannis.

Vezi mai jos declaraţiile preşedintelui României!