Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, după o ședință de Guvern, că în România prețul la pompă al carburanților va fi compensat cu 50 de bani / litru.

Măsura de compensare va fi valabilă, în primă fază, pentru o perioadă de trei luni (iulie, august, septembrie).

„Am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă cu 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație și cu mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, această măsură care a fost, de asemenea, adoptată și de alte țări, Spania și Franța. Este o măsură care implică atât responsabilitatea guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”, a spus Nicolae Ciucă. 

Concret, a precizat Ciucă, jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort. Valoarea totală a pachetului de compensare pentru perioada de trei luni va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.

(Inquam Photos / Octav Ganea)

Potrivit premierului, compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la benzinării.

Joi, în Oradea, un litru de benzină standard costa 8,69 lei la MOL și la OMV, respectiv 8,63 lei la Petrom, în timp ce un litru de motorină standard era 9,28 lei la MOL, 9,25 lei la OMV și 9,19 lei la Petrom, conform aplicației Monitorul Prețurilor, dezvoltată de Consiliul Concurenței.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!