Orădeanul Silviu Hotăran, fost director al Microsoft pe România şi pe întreaga Europă de Sud Est, şi milionara Camelia Şucu au fost, fără îndoială, vedetele BizTech 2012, cel mai mare eveniment de business şi IT organizat anul acesta în Transilvania, care a început joi la Hotel Ramada.

Într-un workshop susţinut pe tema leadershipului şi a managementului împreună cu Răzvan Ziemba (Network One Distribution) şi Mihai Constantin Pau (Intel România), Silviu Hotăran s-a axat pe formarea liderilor, arătând că voinţa şi atitudinea sunt factorii principali în formarea lui. "Important este să nu încercăm să nu facem greşeli, pentru că asta este o foarte mare... greşeală", a spus Hotăran, actualmente training leader, managing director la GKTI Semper Human. "Viziunile ne determină comportamentul", a completat el.

Într-un limbaj vioi, prietenos, glumeţ şi deloc pompos, Hotăran a enunţat şi cele patru "porunci" pentru a deveni un bun lider: să ceri de la tine, acordă interes personal, cere de la ceilalţi şi să le oferi siguranţă celorlalţi.

La rândul ei Camelia Şucu şi-a concentrat discursul pe ce înseamnă să fii antreprenor în România, ţară pe care a lăudat-o pentru bogăţiile ei, pentru oamenii ei, dar mai ales pentru pământul ei care de multe ori zace nelucrat. Alături de fostul ei soţ, milionara a pus bazele lanţului de mobilier Mobexpert, iar acum este proprietara Class living, ea derulând totodată afaceri în domeniul agriculturii dar şi al produselor de lux.

De altfel, la întâlnirea de la hotel Ramada, antreprenoarea a făcut şi un anunţ surprinzător: se gândeşte să facă afaceri în Bihor. "Am gânduri şi intenţii mari, pentru că Oradea şi zona aceasta este foarte, foarte productivă. N-am venit numai ca să fac povestea mea auzită, ci pentru că eu chiar îmi doresc să iniţiez lucruri sau măcar să le dau curaj altora să vină să facă", a spus antreprenoarea.

Întrebată dacă asta înseamnă, concret, că va investi în judeţ, şi dacă da, la ce fel de investiţie se gândeşte, Şucu a spus că este vorba de o fermă. "Da, n-am ascuns niciodată că am intuit potenţialul fermelor pentru carne de vită. Cu acest gen de investiţii aş dori să vin aici. În Oradea, potenţialul e crescut şi pentru că infrastructura e mai bună iar oamenii sunt mai responsabili ca în alte părţi ale României. Am chiar doi parteneri, investitori, care îşi doresc să vină şi să vadă ce păşuni avem", a declarat Camelia Şucu.

La eveniment a sosit şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Conel Popa, care a ţinut să o asigure atât pe ea, cât şi pe alţi oameni de afaceri prezenţi în sală, că, din calitatea sa, va căuta să ajute întreprinzătorii, pentru o mai bună dezvoltare a judeţului. De altfel, el a lăudat şi iniţierea BizTech la Oradea, arădând că inclusiv instituţiile publice ar trebui să se pună la curent cu tehnica modernă şi să pună accent pe perfecţionarea stilului de muncă al funcţionarului.

"Vom susţine şi vom crea câteva proiecte în Bihor şi pentru Bihor", a spus Popa, adăugând că în următorii 4 ani "se vor întâmpla lucruri pozitive" în colaborarea dinte administraţia judeţeană, locală şi investitori.