În 2015 aniversăm 120 de ani de alimentare cu apă şi 105 ani de epurare a apelor uzate în municipiul Oradea. Compania de Apă Oradea este operatorul licenţiat care asigură serviciile de alimentare cu apă, canalizare şi epurare în aria bazinului hidrografic Crişul Repede.

Misiunea asumată de Companie este de a asigura 24 de ore din 24 servicii de calitate la tarife cât mai scăzute. Într-un clasament la nivel naţional întocmit de către un consultant independent, tariful cumulat perceput de Companie se situează pe locul 33 din 39 de operatori monitorizaţi.

La nivelul ariei de operare are loc captarea apei prin intermediul a 7 staţii de pompare, tratarea şi distribuţia, care se realizează printr-o reţea în lungime de 960 km şi 113 staţii de hidrofor. Colectarea apelor uzate are loc printr-un sistem de canalizare în lungime de 550 km cu ajutorul a 24 staţii de pompare, iar epurarea se face în 4 staţii (Oradea, Beiuş, Tinca şi Tileagd), prin care se asigură deversarea în emisar a efluentului conform normelor europene.

Calitatea apei potabile este monitorizată zilnic la ieşirea din staţiile de pompare şi în 24 puncte de pe reţeaua de distribuţie, pentru 21 de parametri de calitate. Rezultatele arată că apa este numai bună de băut.

Pentru extinderea şi modernizarea serviciilor am accesat fonduri de coeziune prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Pentru 2014-2020, în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio, am întocmit lista de investiţii necesare.

Mai trebuie ştiut un lucru: analiza activităţii Companiei, efectuată de un consultant independent angajat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a relevat că SC CAO SA s-a clasificat pe onorantul loc trei pe ţară, după operatorii din Timişoara şi Cluj Napoca.

Ovidiu Gavra
Director Compania de Apă Oradea