Cu un utilaj unic în România, cumpărat de Ministerul Mediului la preţul de 1,6 milioane lei, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri face la Leş un foraj de cercetare pentru monitorizarea calităţii apelor subterane, fiind prima lucrare de acest gen după 1989.

„Administrația Bazinală de Apă Crișuri este singura din țară care are în dotare o instalație de foraj de ultimă generație. Aceasta va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea procesului de monitorizare a calității apelor subterane”, se arată într-un comunicat transmis joi de ABA Crişuri.

Experţi în lucrări geologice şi pompări experimentale din cadrul ABA Crişuri lucrează la forajul amplasat în incinta cantonului Leş, din comuna Nojorid, care va avea o adâncime de 120 de metri. Lucrările vor dura cel mult trei zile, iar la final se vor recolta probe de apă pentru efectuarea analizelor fizico-chimice de laborator, menite să arate calitatea apelor subterane. O probă de apă va fi transmisă şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

„Noua instalaţie de foraj poate săpa până la o adâncime de 200 de metri și este autoportantă, adică este montată pe un şasiu şenilat facilitând astfel transportul și instalarea la locul de foraj. Din punct de vedere tehnic, deosebit la acest utilaj este faptul că oferă posibilitatea de a instala coloane de separare a straturilor acvifere atinse în același punct de foraj. Altfel spus, apa provenită din fiecare strat se poate monitoriza separat, atât cantitativ, cât și calitativ. Această facilitate este deosebit de utilă, mai ales în cazul identificării unor poluări în apa subterană. Faptul că se știe care este stratul de apă poluat ușurează identificarea sursei de poluare. De asemenea, se poate vedea dacă poluarea afectează unul sau mai multe straturi acvifere”, se mai arată în comunicatul ABA Crişuri.

Pe lângă forajul de la Leş, ABA va mai face 36 de foraje noi şi va reabilita 70 de foraje existente. La ora actuală, în bazinul hidrografic Crişuri se monitorizează 321 de foraje, dotate cu senzori de nivel şi temperatură.

Instalaţia de foraj a costat 1.675.000 lei, iar echipamentul specializat pentru transportul ei, alţi 571.884,25 lei. Achiziţia a fost făcută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nitriţi”, finanțat printr-un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 50 mililioane de euro. De asemenea, proiectul beneficiază de asistență financiară nerambursabilă de la Fondul Global de Mediu, în valoare de 5,5 milioane dolari.