În fiecare lună, orădenii aruncă o cantitate de PET-uri echivalentă cu dimensiunea Palatului Vulturul Negru. Un motiv întemeiat ca fiecare dintre noi să ne dorim să reducem poluarea cu plastic, prin orice mijloace avem la dispoziţie, iar noi, echipa Deplastificat, ne-am propus să vă ajutăm să faceţi asta.

O schimbare de mentalitate nu se produce peste noapte. Nu ne vom trezi brusc, într-o dimineaţă, într-un mediu înconjurător mai puţin poluat. Dar suntem convinşi că o soluţie accesibilă la o problemă concretă poate să aibă impact.

De aceea am creat Harta Deplastificat, disponibilă gratuit pe site-ul deplastificat.ro, unde găsiţi toate locurile din oraş în care aveţi acces gratuit la apă potabilă. Când sunteţi prin oraş, nu mai trebuie să cumpăraţi un PET care poluează, ci doar să mergeţi cu un recipient reutilizabil la cea mai apropiată cişmea publică sau într-unul dintre cele 17 localuri care au fost de-acord să ofere apă gratuit, inclusiv celor care nu le sunt clienţi. 

Majoritatea celor 17 localuri sunt restaurante sau cafenele deja înscrise într-o misiune împotriva poluării cu plastic, comercializând apă doar în sticlă, aşa că n-a trebuit să ducem vreo muncă de convingere ca să mergem împreună pe drumul "deplastificării". Sperăm ca tot mai mulţi orădeni să ni se alăture.

Vrem să folosiţi harta realizată cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Oradea, pentru că simplul gest de a nu mai cumpăra flacoane de apă contribuie la combaterea poluării. 

Misiunea echipei Deplastificat nu s-a încheiat. În vară, vom organiza, în Parcul Libertăţii, ateliere de educaţie ecologică şi de dezvoltare a abilităţilor socio-emoţionale pentru elevii de gimnaziu. Copiii vor învăţa să nu fie toxici cu ei înşişi, cu oamenii din jurul lor şi cu mediul înconjurător, trei condiţii pentru o viaţă "nepoluată".

Andra Cloştorfeanu
activist de mediu