Canicula verii îi arde nu doar pe oameni, ci şi natura. Temperaturile înalte şi lipsa precipitaţiilor fac ca grădinile să aibă nevoie de udări regulate.

Cel mai sensibil este gazonul care, dacă nu are suficientă apă, se usucă rapid. "Oricine a plantat gazon ştie cât este de pretenţios", spune Maria Szabo, inginer specialist în horticultură. Ca să-şi păstreze frumuseţea, gazonul trebuie udat vara din două în două ore, în "şpriţuri" de câte 10 minute. "Nu trebuie udat însă pe timp de zi, când este foarte cald", spune Szabo. Motivul? Când pământul este înfierbântat, orice strop de apă poate să-l ardă.

Tot în perioadele când soarele nu dogoreşte trebuie udaţi şi arborii, arbuştii şi pomii fructiferi. "Ideal este să fie udaţi dimineaţa devreme, cu apă dinainte stocată în diferite recipiente", explică inginerul. "Pentru a rămâne sănătos, un copac trebuie să primească o găleată de 10 litri de apă tot la două zile", mai spune Maria Szabo.

Specialistul le recomandă orădenilor să nu se lase înşelaţi de precipitaţiile de săptămâna trecută. Deşi pare că a plouat destul de mult, solul este în continuare secătuit în adâncime, aşa că imediat ce reapar zilele călduroase grădinarii trebuie să pună din nou mâna pe găleţi, stropitori şi furtunuri.