La plimbare prin oraş, orădenii pot observa că unele spaţii verzi sunt cu adevărat verzi, în timp ce altele sunt pământii. Diferenţa o face apa: zonele irigate supravieţuiesc căldurii de peste vară, fie şi toride, în vreme ce restul ard sub razele dogoritoare.

Primăria vrea să rezolve problema, astfel că a început să introducă instalaţii de irigat şi în scuarurile unde nu erau. Peste tot.

Vară toridă

De ani buni, Oradea are parte de veri călduroase şi, în mare măsură, secetoase. Zile, uneori chiar săptămâni în şir, trec fără ploi. Chiar săptămâna trecută, oraşul a fost ba sub cod galben de caniculă, ba sub cod portocaliu, ceea ce înseamnă că temperaturile au depăşit frecvent 37-38 de grade Celsius la umbră. O arşiţă sub care e lesne de înţeles că vegetaţia n-o duce prea bine.

La fel ca oamenii, şi copacii, iarba şi florile au nevoie de hidratare, pentru a nu se usca. În ultimii ani, toate amenajările de spaţii verzi s-au făcut obligatoriu cu sisteme de irigat, spre deosebire de scuarurile şi parcurile date în folosinţă anterior. Aşa se face că în oraş unele zone verzi arată impecabil, cum sunt rondoul turbogiraţiei din Centrul Civic ori scuarurile ce separă sensurile de mers pe Calea Clujului, în timp ce altele, ca de pildă scuarurile ce despart şoseaua în Centrul Civic, sunt aride.

Să curgă apa!

Ca o soluţie de compromis, firmele ce îngrijesc spaţiile verzi le udă cu apă transportată în cisterne şi bidoane, dar această variantă este nu doar neelegantă, ci şi neecologică, deoarece apa se risipeşte. 

Primăria încearcă să remedieze lipsurile, făcând un inventar al tuturor scuarurilor şi zonelor verzi neirigate, care au nevoie de investiţii în sisteme de acest fel. La două dintre ele, lângă complexul Oradea Plaza şi la intersecţia dintre Calea Aradului şi Bulevardul Decebal, zilele trecute a şi început introducerea tuburilor specifice, lucrările fiind executate de muncitori ai Companiei de Apă Oradea şi ai unei firme de profil care a lucrat benevol. Pentru restul scuarurilor, Primăria va organiza o licitaţie, astfel încât vara viitoare vegetaţia să nu se mai usuce...