Este stare de alertă în mai multe sate din zona Marghita, după ce Valea Fâneţelor, un afluent al Barcăului, este sub cod roşu de inundaţii, ameninţând să inunde gospodăriile oamenilor.

O viitură s-a format deja, iar din pricina ei traficul rutier de pe DN 19 A, în satul Sarcău, a fost deviat, şoseaua fiind acoperită cu o lamă de apă de 20 cm.

Pentru a-i proteja pe bihoreni, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a declanşat acţiuni de apărare. Peste 20 de angajaţi au folosit 1.000 de saci de nisip, pentru a supraînălţa digul şi a diminua revărsarea Văii Fâneţelor pe drumul comunal Spinuş-Brusturi.  

"De mai bine de 2 săptămâni, ploile au pus stăpânire pe bazinul hidrografic Crişuri. În acest timp zilnic au fost emise sau actualizate avertizări hidrologice, dar acum este pentru prima dată când se atinge codul roşu de inundaţii. Prin urmare în zona Sărsig, A.B.A Crişuri a mobilizar echipe de intervenţii şi a acţionat cu 1000 de saci pentru a supraînălţa digurile. La ora 18, cotele au început să scadă, dar până la normalizarea situaţiei echipele vor rămâne în teren", a declarat Sorin Guler, director A.B.A Crişuri.

Valea Fâneţelor rămâne sub alertă cod roşu de inundaţii până sâmbătă, la ora 6 dimineaţa. Aşa cum BIHOREANUL a scris, populaţia din zonă a fost rugată să evite zona şi să "îşi ia măsurile de autoprotecţie şi adăpostire", printr-un SMS transmis prin aplicaţia "Alerte de urgenţă".

Probleme la Sălard şi Fegernic

Tot pentru limitarea efectelor inundaţiilor, au fost intervenţii şi pe valea Viţeilor, din apropierea satului Sălard. Aici, angajaţii ABA Crişuri au folosit 1.000 de saci cu nisip, 50 de pari din lemn şi piloni şi folie de polietilenă, pentru a opri revărsările de ape. Tot în Sălard, formaţia de intervenţie rapidă ABA Crişuri a folosit, vineri, două motopompe de mare capacitate şi un buldoexcavator pentru pomparea apei în râul Barcău, peste coronamentul digului.

Probleme sunt şi în satul Fegernic, comuna Sârbi. Acumularea de aici, de pe valea Almaş (foto jos), a adunat un volum atât de mare de apă, încât ABA Crişuri a trebuit să deschidă evacuările de la golirea de fund, turnul deversor şi deversorul lateral. "O astfel de situaţie nu s-a mai produs din anul 1977", se arată într-un comunicat al ABA Crişuri.

Acumulare Fegernic

Cifrele dezastrului

ABA Crişuri a făcut şi bilanţul inundaţiilor de joi şi vineri. În total, au fost afectate 45 de localităţi, 388 de case, 43 de poduri, 751 de fântâni, iar 125 de animale au murit. "De asemenea, cu ajutorul personalului ISU Crişana au fost evacuate în total 149 de persoane", a transmis Administraţia.

Angajaţii instituţiei continuă să monitorizeze lucrările hidrotehnice şi să facă măsurători în zonele cu ape mari.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"COD ROŞU pe Valea Fâneţelor în Bihor: Risc de viituri majore, populaţia e rugată să se adăpostească!"

"Pompierii au salvat 25 de bihoreni aflaţi în pericol din cauza inundaţiilor. O casă a fost distrusă (FOTO)"