În Oradea a fost inaugurat, vineri, primul Centru de Epilepsie din judeţ, dotat de cluburile Lions din Cluj Napoca şi Oradea cu un aparat modern şi performant, cu ajutorul căruia doi medici neurologi vor putea diagnostica şi monitoriza video bolnavii de epilepsie. ONG-urile au cumpărat cinci astfel de aparate videoEEG, distribuind deja câte unul în Oradea, Cluj Napoca, Baia Mare şi Suceava, iar ultimul urmează să ajungă anul viitor într-un oraş încă nestabilit.

Diagnostic rapid şi corect

Aparatul, unic în Bihor, are avantajul că permite doctorilor neurologi să pună corect diagnosticul de epilepsie, dar şi să monitorizeze în timp pacientul, pentru a urmări dacă tratamentele administrate au sau nu efect în reducerea crizelor specifice. În plus, dispozitivul este conectat într-o reţea internaţională, astfel încât medicii români se pot sfătui între ei sau chiar cu colegi din străinătate.

"Aparatul înregistrează activitatea electrică a creierului, care documentează epilepsia. Epilepsia are mai multe forme şi cu cât dai diagnosticul mai timpuriu şi găseşti forma corectă de epilepsie, cu atât ai şansa să alegi medicamentul mai potrivit şi să ai rată de succes, pentru că o treime din epilepsii este vindecabilă, o treime este controlabilă şi o treime este refractară la tratament", a explicat doctorul neurolog Bogdan Florea din Cluj, membru al clubului Lions şi membru în echipa proiectului "Telemedicină în Epilepsie".

Pe lângă că îi indică doctorului ce formă de epilepsie are pacientul, aparatul videoEEG (video-electroencefalogramă) are şi o altă utilitate foarte importantă: poate fi folosit şi în timpul somnului pacientului. "Sunt bolnavi care au crize morfeice, numai în somn. Vine pacientul seara, în pijama, doarme şi este înregistrat până dimineaţa. Dacă se întâmplă o criză, o vezi şi vei şti să o tratezi", a mai spus medicul.

Florea a mai explicat şi că datele adunate cu acest aparat vor fi utile medicilor români, în cercetările pe care le fac în epilepsie. Deocamdată, România are prea puţine date despre aceşti bolnavi, doctorii folosind statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care arată că 2% din populaţie suferă de epilepsie.

Omul contează!

Aparatul a fost dat în comodat, adică folosinţă gratuită, Clinicii private Lavinia Davidescu, de pe strada Gheorghe Doja 49, şi va fi folosit de medicii neurologi Vharoon Nunkoo Sharma şi Reka Szabo. Aceştia au fost aleşi de o comisie de medici din străinătate, în urma unei selecţii lansate de Lions, la care însă s-au înscris doar patru medici din Bihor. Doctorii vor putea utiliza gratuit aparatul videoEEG, dar în schimb sunt obligaţi să participe anual, timp de trei ani, la un curs de perfecţionare în epilepsie. De asemenea, asistenţii care vor folosi aparatul vor avea obligaţia să participe de două ori pe an, timp de trei ani, la cursuri similare.

"Nu aparatul este important, ci oamenii de lângă el. Poţi avea un aparat de un milion de euro, dacă omul de la butoane este nepriceput şi nepregătit, te încurcă", a explicat Florea motivul pentru care obligă medicii şi asistenţii să se perfecţioneze. Important de precizat este că aceste cursuri vor fi plătite de beneficiari, adică de medici şi asistenţi, aşa explicându-se probabil numărul mic de aplicanţi în selecţia Lions. ONG-ul caută acum soluţii să le achite totuşi o parte din costuri.

La Clinica Lavinia Davidescu vor avea acces la aparatul modern toţi bihorenii, în baza unei programări. Costul unei consultaţii este de 120 lei, dar cei mai sărmani vor putea primi o reducere de 100 lei, plătind doar 20 lei. Clubul Lions va distribui neurologilor din Bihor vouchere care vor asigura reducerea oferită pacienţilor, cu îndemnul să distribuie aceste tichete bolnavilor cu venituri mici. Reprezentanţii ONG-ului au explicat şi că au ales să ofere aparatul unei clinici private şi nu unui spital public pentru simplul motiv că aşa au certitudinea că va fi folosit şi nu se va umple de praf, ascuns într-o clinică publică unde medicii nu sunt interesaţi să se perfecţioneze, pentru a şti să-l folosească.

Medici pe scenă

Interesant este şi modul în care cluburile Lions au făcut rost de fondurile necesare pentru achiziţia acestor aparate, fiecare costând circa 25.000 euro.

Banii s-au strâns din vânzarea de tichete la trei concerte susţinute în acest an în România de Orchestra Mondială a Medicilor. Remarcabil este că 110 medici din toată lumea au venit, pe propria lor cheltuială, pentru a concerta pe scene din Cluj, Braşov şi Bucureşti, performând absolut gratuit.

De altfel, un membru al orchestrei, solista Aida Carmen Soanea, o româncă stabilită în Germania, a fost prezentă vineri la Oradea şi a cântat la inaugurarea Centrului de Epilepsie.