Fost consilier local UDMR în Oradea, acum inspector şcolar pentru învăţământul în limba maghiară, profesoara Kecse Gabriella de la Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre, unde a fost şi director adjunct, a adunat zilele trecute sute de mesaje de laude şi felicitări, după ce a fost premiată de Ministerul Apărării din Ungaria cu distincţia "Pentru apărare".

Titlul onorific se acordă civililor, laolaltă cu o medalie împodobită cu o coroană de lauri, iar orădeanca a primit-o pentru că, în calitatea ei de dascăl, i-a învăţat pe elevi despre sacrificiile făcute de strămoşii lor pentru patrie. Care patrie anume, lesne de înţeles că este Ungaria.

De asemenea, Kecse organizează de 10 ani un concurs de desen pentru elevi pe teme militare, pesemne inspirate tot din victoriile ungurilor, ceea ce i-a determinat pe oficialii maghiari să o decoreze.

Inspectoarea a primit premiul în 2020, dar din cauza pandemiei nu a putut şi să-l ridice personal, făcând-o însă la finele lunii trecute.

Că profesoara slujbaşă a statului român tânjeşte după Ungaria Mare o sugerează şi faptul că soţul ei distribuie cu aplomb pe Facebook hărţi cu Ungaria de dinainte de 1918.

Bihorel îi reaminteşte, totuşi, madamei că, lună de lună, e plătită în lei, nu în forinţi... Cel puţin oficial.