Vânătoarea de la Balc a început sâmbătă dimineaţă, la ea luând parte, conform tradiţiei, magnaţi din toată lumea. La fel ca oaspeţii lor, Ion Ţiriac şi fiul său, Ion Ion, au sosit pe domeniu încă de vineri după amiază.

Sâmbătă dimineaţă, în faţa domeniului au apărut şi activiştii pentru drepturile animalelor. Protestatarii, activişti ai Fundaţiei Vier Pfoten şi ai Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, au sosit încă de dimineaţă devreme, unde s-au postat în faţa porţii la intrarea pe domeniu, cu un banner pe care scrie "Stop killing, play tennis" (nu ucideţi, jucaţi tenis), lăsând totuşi, maşinile să treacă.

Pe marginea drumului, câţiva protestatari îmbrăcaţi în costume de mistreţi au afişat coli A4 pe care scrie în engleză: "Dear guests, this year's hunt is canceled. We play tennis instead" (Dragi oaspeţi, anul acesta vânătoarea s-a anulat. Jucăm tenis), cu trimitere la sportul practicat de Ţiriac.

La Balc a sosit şi deputatul Remus Cernea, cunoscut ecologist, care a spus că ar trebui date legi care să "oprească acest masacru" şi a jucat demonstrativ tenis alături de ceilalţi activişti.

De altfel, Cernea a şi sunat la Poliţie şi a solicitat de urgenţă deplasarea unui echipaj, pentru a constata "infracţiunile" în desfăşurare la proprietatea lui Ţiriac. "Am cerut şi eu permisiunea de a intra o dată cu Poliţia în aşa-numitul "Complex de vânătoare" şi mi s-a spus la poartă să fac o cerere, iar în 30 de zile voi primi un răspuns...", a scris Cernea pe Facebook.

Pe de altă parte, conform ziare.com, Asociaţia pentru Combaterea Abuzurilor a reclamat prezenţa unei ambulanţe la vânătoare, susţinând că nu se pot folosi serviciile de urgenţă în scop comercial. În replică, însă, reprezentanţii ambulanţei bihorene au comunicat că, potrivit legii, există posibilitatea solicitarii unei ambulanţe contra cost.

Ca de obicei, şi anul acesta în jurul vânătorii de la Balc planează misterul. Gonacii, localnici din sat meniţi să alerge vânatul, nu au voie să vorbească despre eveniment, iar lista participanţilor este ţinută secretă. Totuşi, între cei văzuţi şi anul acesta se numără prinţul Dimitrie Sturdza şi Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume.

Pe lângă cei doi, anii trecuţi printre invitaţi s-au mai numărat şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dar şi George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Klaus Mangold (DaimlerChrysler), Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa, Franz Rauch, cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, Rudolf Streicher, politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, Inigo Herrera, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Prima vânătoare de la Balc s-a desfăşurat în 2005, când au fost impuscaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase.

Domeniul de la Balc se întinde pe 150 de hectare. Terenul a fost concesionat de Ion Ţiriac în anul 2002, iar contractul cu statul român expiră în 2015.

Citiţi mai multe despre vânătoarea de la Balc, în articolul Invitaţi de Ţiriac, magnaţi din toată lumea vin, în weekend, la vânătoarea de la Balc