În ciuda numelui, Crişul Repede străbate molcom Oradea, de la est la vest, asigurându-le orădenilor un loc perfect de promenadă. Chiar şi în centrul oraşului, pe malurile râului, atmosfera îndeamnă la calm şi relaxare. Pe asta au mizat şi câteva firme din oraş, care au concesionat tronsoane din cursul de apă sau din malurile sale, în scopuri de agrement.

Bani din apă

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, instituţia care are în grijă toate apele din Bihor, este cea care poate închiria cursurile unor râuri ori malurile acestora. Potrivit unei informări transmise BIHOREANULUI, în prezent, 93.403 de metri pătraţi de maluri sau cursuri de ape din tot judeţul sunt concesionate unor firme. Toate contractele încheiate de ABA Crişuri au fost semnate în urma unor licitaţii publice, iar valoarea totală a lor este de 336.094 de lei.

Mai mult de jumătate din suprafaţa totală concesionată se află în Oradea şi a fost închiriată pentru activităţi de agrement. Mai precis, 52.803 mp sunt închiriaţi de patru firme care administrează localuri, respectiv de o întreprindere individuală care îi îmbie pe orădeni la plimbări cu hidrobiciclete.

Cu privelişte

Concret, Întreprinderea Individuală Ghiurău Cristian, care deţine hidrobicicletele în formă de lebede pe care orădenii le pot folosi vara pentru plimbări pe Crişul Repede, în aval de podul Carol I (zona Sovata), a concesionat de la ABA Crişuri în anul 2014, pe o perioadă de zece ani, o suprafaţă de 14.833 de curs de apă şi albie. Suma pe care concesionarul o plăteşte anual este de 2.958,10 lei.

Mai sus pe Criş, în amonte de podul Decebal, firma Panitin a concesionat de la ABA Crişuri, tot în scop de agrement, o suprafaţă de 1.200 mp, pentru care plăteşte anual o sumă de 6.350 lei. Acest contract a fost încheiat în 2014, tot pe zece ani, însă firma cu pricina (care are şi restaurantul Cyrano) nu a amenajat niciun local pe râu.

În aval de podul Intelectualilor, pe malul stâng al Crişului Repede, firma Aido Grup Invest a concesionat o suprafaţă de 25.290 mp de curs de apă şi albie, pentru suma anuală de 16.107 lei. Societatea deţine restaurantul Mediterana, iar contractul de concesiune a fost încheiat în 2015, tot pentru un deceniu.

În amonte de acelaşi pod, alte două firme au închiriat o parte din Criş. Una dintre ele este Sernov, care deţine restaurantul Crinul Alb şi care a concesionat 1.550 mp pentru preţul anual de 5.586 lei, iar cealaltă este Lotus Center, care plăteşte anual 15.228 lei pentru o suprafaţă de 3.030 mp, folosită de restaurantul Spoon.

Curent... din apă

Pe lângă contractele de agrement din Oradea, ABA Crişuri mai are încheiate în judeţ contracte pe ape şi albii pentru activitatea a şase microhidrocentrale, care produc energie electrică folosindu-se de forţa apei. Aceste înţelegeri au fost parafate între anii 2011 şi 2013, tot pe o perioadă de zece ani fiecare.

Pe Crişul Negru, are o microhidrocentrală firma GV Energy din Cluj, care plăteşte 55.911 lei anual pentru 167 mp concesionaţi, şi societatea bihoreană Global Alternative Consulting, care achită anual 33.955 lei pentru 114 mp. Pe râul Bistra (lângă satul Pădurea Neagră), firma Alesis din Cluj a concesionat, tot pentru o microhidrocentrală, o suprafaţă de 191 mp la preţul de 64.430 lei, iar pe râul Sebeşel (Budureasa), o altă firmă clujeană, Seb Energy, a concesionat 131 mp la preţul anual de 36.311 lei. O altă microhidrocentrală funcţionează pe Valea Drăgan, aparţinând firmei clujene Hidroart, care a concesionat 116 mp şi plăteşte anual 35.457 lei.

În fine, o altă microhidrocetrală aparţine firmei orădene Hydrovest Energy, care a concesionat pe pârâul Dedeş (Criştioru de Jos) o suprafaţă de 62 mp, la preţul de 18.574 lei pe an.

În stand-by

În bugetul ABA Crişuri mai varsă bani două firme bihorene, care au concesionat patru tronsoane din râul Crişul Negru, în zona comunelor Ioaniş şi Finiş, pentru exploatarea agregatelor minerale. Este vorba de Intermed Construct Transport Company, care a închiriat 13.225 mp pentru suma de 10.823 lei, şi de Multinet Tehnologi Conex, care are 20.149 mp, la preţul de 16.160 lei / an.

În prezent, şi dacă ar vrea să concesioneze alte tronsoane de apă, ABA Crişuri nu ar mai putea face asta. Din 2019, Ordonanţa de Urgenţă 59 a sistat toate procedurile de închiriere a bunurilor statului, pe motiv că legislaţia trebuie modificată. Când vor apărea noile reguli, nimeni nu ştie...