La doi ani de la achiziţia unui utilaj unic în ţară, o dragă care aspiră mizeriile şi aluviunile depuse pe fundul unui curs de apă, care a costat aproape un milion de euro, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri anunţă că a dat startul curăţeniei în barajul de la priza de apă, în aval de podul CFR din zona vestică a Oradiei.

Şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor, Dorel Dume, susţine că exploatarea întârziată a utilajului a fost cauzată de lipsa personalului calificat.

Detalii tehnice

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la priza de apă, reprezentanţii ABA Crişuri au prezentat utilajul şi modul său de funcţionare.

Grea de 19 tone, draga amfibie Watermaster V are un braţ care curăţă prin aspirare aluviunile şi mizeriile acumulate pe fundul Crişului Repede, conţinut care se transportă, prin nişte tuburi de refulare, într-un bazin de decantare anume amenajat.

Utilajul poate aspira până la 6,5 metri adâncime şi are accesorii pentru excavare, greblare sau pentru scoaterea stufului din apă. Lungă de 11 metri şi lată de 3,5 metri, draga are o viteză de deplasare de 4 noduri, o rază de acţiune de 110 mp şi un unghi de rotire de 180 de grade.

Draga ABA Crişuri

Grijă la peşti

Decolmatarea râurilor şi lacurilor de acumulare este necesară pentru că, în timp, din cauza aluviunilor, adâncimea acestor ape se micşorează, iar volumul de apă se reduce. Dragarea nu se poate face însă în perioadele în care peştii depun icrele, pentru că atunci habitatul acestora ar fi distrus.

"În urma măsurătorilor şi calculelor făcute de colegii noştri hidrologi, volumul lacului (n.r. lacul de acumulare de la priza de apă) este diminuat cu aproape 65%. El trebuie adus în parametri. Între barajul de priză şi podul Decebal ar trebui să existe un volum de apă de 1,7 milioane metri cubi, în momentul de faţă există undeva la 300.000 mc. Este o activitate curentă pe care trebuie să o facem", a explicat şeful SGA Bihor, Dorel Dume, care l-a înlocuit în conferinţa de presă pe directorul ABA Crişuri, Ionel Avrigeanu, chemat la o şedinţă urgentă în judeţul Hunedoara.

Mai bine mai târziu...

Oradea a mai avut o dragă, înainte de 1990, dar aceasta a fost scoasă din uz după căderea comunismului. În ultimele trei decenii, ABA Crişuri nu a mai avut un utilaj care să cureţe fundul apelor. De altfel, nicio altă administraţie bazinală din ţară nu are în dotare o dragă.

"Înainte să începem lucrările de test la priza de apă, adâncimea apei era de 50 de centimetri. Acum am ajuns la 4,5 metri", a precizat Dume, pentru a întări utilitatea investiţiei.

Draga a costat 4,4 milioane de lei, bani plătiţi din bugetul propriu al ABA Crişuri, şi a fost cumpărată în 2018. De-atunci, utilajul a fost folosit doar pentru teste, la priza de apă, însă de-acum înainte va putea fi transportat oriunde este nevoie de decolmatări.

Întrebat de ce au trecut doi ani de la achiziţia dragei până la punerea ei în funcţiune, respectiv prezentarea ei, Dume a dat vina pe tehnologia prea modernă pentru cei aproape 600 de angajaţi ABA Crişuri.

"Anul trecut am încercat să-l punem în exploatare, dar şi pentru noi e un pionierat. E achiziţionat din Finlanda şi au venit cei de acolo să ne asigure mentenanţa. Noi n-am avut personal calificat, a trebuit să specializăm oamenii, de asta a durat. Dar suntem abia în 2020, prima jumătate a anului şi acum începe să lucreze", a declarat Dume.