În apele Bihorului înoată gunoaiele. La cererea prefectului Dumitru Ţiplea, 48 de cursuri de apă din 56 de localităţi bihorene au fost verificate de echipe mixte de control, care au găsit felurite deşeuri, dar şi deversări ilegale.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Prefectura Bihor, din echipe au făcut parte reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor şi ai Gărzii Forestiere Oradea.

Din 23 aprilie şi până pe 11 mai, verificările în teren au vizat 48 de cursuri de apă din 56 de localităţi, iar în apă sau pe maluri s-au găsit deşeuri vegetale, resturi din plastic sau metal, materiale de construcţii, textile, deşeuri menajere, deşeuri inerte rămase din construcţia drumurilor.

De asemenea, echipele de control au depistat deversări de ape uzate menajere din sistemul de colectare al apelor pluviale direct în cursul de apă.

"În baza acţiunilor de verificare întreprinse s-a aplicat o sancţiune şi s-au trasat măsuri pentru remedierea deficienţelor identificate în 28 de UAT-uri la nivelul judeţului Bihor", se arată în comunicatul Prefecturii. Documentul nu menţionează care este primăria amendată.

Verificările au vizat şi şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, vestea bună fiind că, la acest capitol, nu s-au identificat probleme.