Autoritatea Electorală Permanentă apelează la cetăţeni să se implice şi ei în marcarea Centenarului Marii Uniri, contribuind la realizarea unei monografii a alegerilor pentru primul Parlament al României Mari.

Astfel, bihorenii, dar nu numai, sunt rugaţi să furnizeze orice date pot despre parlamentarii aleşi în 1919.

Într-un comunicat transmis presei, AEP a explicat că vrea să marcheze Centenarul Marii Uniri printr-un "demers colectiv de reconstituire a unui moment de referinţă pentru istoria democraţiei noastre".

"Pentru a reda imaginea completă a configuraţiei primului legislativ ales după înfăptuirea Marii Uniri este nevoie, pe lângă referinţe istorice specifice, şi de date referitoare la fiecare deputat şi senator. În acest sens, este utilă orice informaţie validă care poate completa fişa biografică a fiecărui parlamentar (fotografii, nume şi prenume, studii, carieră profesională şi politică, stare civilă, ideologie, surse bibliografice etc). Multe astfel de informaţii pot fi găsite în presa vremii, locală şi centrală, în arhivele publice locale, în arhivele personale sau în memoria urmaşilor", arată comunicatul.

Dat fiind că accesul personalului AEP la aceste surse este limitat, reprezentanţii acesteia îi invită pe toţi cei care deţin informaţii despre oricare dintre parlamentarii aleşi în anul 1919 să le transmită Autorităţii Electorale Permanente la adresa de e-mail centenar.alegeri@roaep.ro.

"Menţionăm că aportul cetăţenilor la realizarea acestei monografii în format print şi electronic va fi recompensat cu menţionarea numelor acestora în caseta colectivului redacţional şi în publicarea lor pe pagina oficială de Internet a AEP", se mai specifică în document.

Lista deputaţilor şi senatorilor din primul Parlament al României Mari poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la rubrica "Centenar alegeri".