Familia preotului ortodox Ioan Purtan (64 ani), paroh în Cefa, a făcut un apel disperat pe reţelele de socializare la donare de plasmă, grupa A2 sau 01, din partea persoanelor care au avut virusul Covid-19 şi care s-au vindecat. Preotul este internat la Spitalul Municipal din Oradea, în secţia de Terapie Intensivă.

"Tata are nevoie de ajutorul vostru! Vă rog citiţi postarea până la final! Tata are nevoie de donator de plasmă grupa A2 sau 01 de la persoane care au avut Covid 19 şi s-au vindecat", a scris fiica preotului, Lavinia Gherman, pe Facebook.

După cum se ştie, plasma cu anticorpi de la persoane care s-au vindecat de virus poate fi folosită ca tratament în unele cazuri severe de infecţie cu Sars-Cov-2.

Femeia îi îndeamnă pe cei care au nevoie de alte detalii să sune la numărul ei de telefon, 0757.793.599. Cei care se încadrează în condiţiile specificate mai sus, adică s-au vindecat de Covid-19 şi au grupa de sânge A2 sau 01, pot dona plasmă la Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada Louis Pasteur din Oradea.

Potrivit datelor publicate pe pagina Centrului de Transfuzie, potenţialii donatori de plasmă pot dovedi istoricul de infecţie, între alte opţiuni, prin prezentarea unui test PCR şi a unui document eliberat de direcţiile de sănătate publică care atestă încetarea perioadei de izolare. 

Plasma nu se donează nominal, pentru o anume persoană, însă cu cât există mai multe unităţi de plasmă donate, cu atât cresc şansele ca persoanele care au nevoie de acest tratament să-l şi poată primi.

Contactată de BIHOREANUL, fiica preotului a spus că unii oameni s-au dus deja să doneze plasmă, însă nu toţi au avut nivelul optim de anticorpi pentru ca plasma să fie folosită ca tratament. 

Preotul Ioan Purtan a fost diagnosticat cu Covid-19 pe 23 octombrie. "Starea lui n-a fost bună nici la internare, dar după o săptămână s-a agravat. Are nevoie de oxigen, este conectat la o mască de oxigen noninvazivă, deci nu este intubat", a precizat orădeanca.

În mesajul de pe Facebook, fiica preotului i-a îndemnat pe cunoscuţii ei să se roage pentru tatăl ei. Totodată, ea i-a îndemnat să nu-l mai apeleze telefonic pe preot, "îl agită foarte tare şi starea i se agravează".