Ca urmare a reacţiei localnicilor ale căror animale au fost deja sacrificate, în cursul zilei de luni, Prefectura Bihor explică, printr-un comunicat dat publicităţii marţi, de ce au trebuit omorâţi toţi porcii din localităţile Abrămuţ, Albiş şi Olosig, făcând, totodată un apel la adresa cetăţenilor să înţeleagă măsurile şi să nu îşi sacrifice animalele, deoarece virusul pestei porcine poate persista.
Potrivit documentului, transmis de Cancelaria Prefectului, la nivelul judeţului au fost identificate 26 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA), dintre care 18 sunt în localităţile Abrămuţ, Albiş şi Olosig.
Sunt atestate 3 focare în Abrămuţ, 4 focare în Albiş şi 11 focare la Olosig, toate confirmate miercuri, 8 august. În cazul satului Olosig, cazurile au fost reconfirmate luni, 13 august.
Acestea sunt motivele pentru care Centrul Local de Combatere a Bolilor a decis, pe 8 august, "luarea măsurii uciderii tuturor efectivelor de suine din gospodăriile individuale/ferme din cele 3 localităţi sus-menţionate, ca măsură preventivă pentru răspândirea virusului PPA".
"Ca urmare a evoluţiei şi răspândirii epizootiei în judeţul Bihor, Pesta Porcină Africană fiind un virus mult mai puternic şi mai stabil în mediu decât Pesta Porcină clasică, a fost nevoie de adoptarea măsurilor adecvate gradului mare de risc. Facem apel la toţi cetăţenii din localităţile afectate să înţeleagă măsurile dispuse de autorităţi şi să le conştientizeze ca fiind necesare în contextul eradicării virusului", explică Prefectura.
De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu face apel la localnici să nu îşi taie porcii, deoarece, astfel, virusul Pestei Porcine va persista.
"Sacrificarea individuală a porcilor din gospodării nu vine în sprijinul eradicării PPA deoarece în carnea sărată şi afumată virusul rezistă 3-6 luni, iar în cea congelată până la 5 ani. Cu toţii ne dorim stârpirea virusului într-un termen optim, or sacrificarea porcilor de către proprietari în vederea evitării măsurii uciderii preventive prelungeşte prezenţa virusului pe teritoriul judeţului nostru. În acest sens, vă asigurăm că toate măsurile propuse de specialiştii Centrului Local de Combatere a Bolilor sunt menite a stârpi complet virusul PPA de pe teritoriul judeţului nostru", arată documentul.
Prefectura mai subliniază şi că "TOŢI proprietarii ale căror animale au fost ucise vor beneficia de despăgubirile legale, în conformitate cu HG nr. 484/2018 de modificare a HG nr. 1214/2009", şi reaminteşte că Pesta Porcină Africană NU afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.
Totuşi, virusul are impact la nivel social din punct de vedere economic. "NU există tratament sau vaccinare contra Pestei Porcine Africane", se mai arată în document.
Citiți pe această temă articolele:
Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)