În luna mai, 17 asociaţii de proprietari din Oradea au intrat în vizorul operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. Răspândite prin întreg oraşul, asociaţiile au făcut parte dintr-un program pilot de monitorizare a deşeurilor colectate selectiv, care a presupus şi lecţii pe viu ţinute locatarilor de angajaţii operatorului.

Efortul a meritat, căci orădenii care locuiesc în aceste blocuri adună acum deşeurile separat şi trimit spre reciclare cantităţi semnificative de deşeuri.

Reclamă pentru colectare

Containerele asociaţiilor care au făcut parte din programul de monitorizare se umplu corect, săptămână de săptămână. Mai precis, recipientele cu capac galben conţin doar deşeuri reciclabile, aşa-numita fracţie uscată, iar cele cu capac negru doar deşeuri menajere - fracţia umedă. "Acestor orădeni, dar şi celorlalţi care respectă regulile de colectare selectivă, le mulţumim, pentru că dau dovadă de un grad de responsabilitate civică ridicat", spune directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş.

Reprezentanţilor RER le este, însă, imposibil să poarte discuţii faţă în faţă cu toţi orădenii. Ca mesajul să ajungă la cât mai mulţi cetăţeni, operatorul licenţiat de salubritate, Primăria, administratorul staţiei de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, şi firma Ecorom Ambalaje, cea care a pus în oraş igluurile pentru deşeuri reciclabile, vor demara curând o campanie de mediatizare a colectării selective.

Drumul reciclabilelor

Ce trebuie să înţeleagă orădenii este că sistemul de colectare selectivă nu este nici pe departe un moft al municipalităţii ori al firmei de salubritate, ci o obligaţie prevăzută de legislaţia europeană. Din casele lor, cetăţenii trebuie să adune separat deşeurile ce pot fi reciclate de cele menajere, şi tot separat să le arunce în recipientele puse la dispoziţie de operatorul licenţiat de salubritate.

Odată adunate în utilajele de salubritate, reciclabilele sunt transportate la staţia de sortare a oraşului, unde sunt împărţite pe mai multe fracţii (hârtii, plastic, sticlă ori metal), sunt balotate şi apoi trimise firmelor specializate în valorificarea lor.