Cel puţin 60% dintre rezervele subterane de ape ale Chinei au atins un nivel de poluare atât de ridicat încât nu mai sunt propice consumului uman şi animal, ceea ce accentuează problemele ecologice grave cu care se confruntă această ţară.

Calitatea apelor subterane, analizată în nu mai puţin de 203 oraşe, a fost catalogată ca "foarte slabă" şi "relativ slabă", se arată într-un raport al Ministerului Resurselor de la Beijing.

Dacă în cazul rezervelor catalogate ca "relativ slabe" acestea pot fi consumate în urma tratării apelor, cele "foarte slabe" nu mai pot fi consumate deloc. Totalul rezervelor de ape care nu mai pot fi consumate a crescut în China, din 2012 până în prezent, cu 57,4%.

Problemele devin cu atât mai grave cu cât, de exemplu, în oraşul Lanzhou populaţia depinde doar de apa îmbuteliată, după ce s-a descoperit că rezervele locale au fost infestate cu benzen.

Autorităţile locale sunt acum anchetate pentru că au ascuns acest fapt zile întregi după ce aflaseră despre existenţa acestei probleme.