Seceta usucă România, iar în 17 județe, printre care și Bihorul, operatorii de furnizare a apei potabile au impus restricții în alimentarea populației, după cum a anunțat Administrația Apelor Române (ANAR).

„În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat. Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele sus-menționate”, se arată într-un comunicat al ANAR.

Chiar dacă rezerva de apă din țară este în scădere, ea este suficientă, a mai precizat Administrația.

Totuși, românii trebuie să folosească apa rațional.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Anca Mihociu, situația hidrologică din Bihor este similară celei de săptămâna trecută. Asta înseamnă că lacurile de acumulare sunt pline în proporție de 70-80%.

În ce privește operatorii de apă care au restricționat consumul, în general pe timpul nopții, în evidențele ABA sunt, în această săptămână, două comune, Tarcea și Cherechiu, și orașul Săcueni.

Este posibil însă ca și alte primării să fi luat măsuri similare, dar să nu fi anunțat ABA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!