Bucurie şi aplauze, duminică seară, la sediul PSD Bihor, după ce exit-poll-urile au arătat că social-democraţii au obţinut un scor de peste 45% la alegerile parlamentare.

În frunte cu preşedintele organizaţiei, Ioan Mang, au stat în jurul televizorului aspiranţii la un mandat de parlamentar Florian Bodog, Felix Cozma, Adelina Coste, Ioan Sorin Roman şi Gheorghe Bogdan, dar şi mai mulţi colegi de partid ai acestora, inclusiv europarlamentarul Emilian Pavel, medicul Aurel Mohan ori fostul inspector şcolar general Nicolae Avram.

Spre deosebire de alte scrutinuri, când aşteptau rezultatele urmărind postul Antena 3, de data aceasta social-democraţii au urmărit Digi 24, unde a fost citat un sondaj IRES care arată că, la Camera Deputaţilor, PSD a obţinut un scor de 45,8%, iar la Senat de 45,9.

De două ori aplauze

Rezultatul a fost intens aplaudat de social-democraţi, care apoi au aşteptat tăcuţi să vadă ce scor are ALDE. Când au aflat că partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a obţinut peste 6% din voturile românilor, PSD-iştii au aplaudat din nou.

Mang şi cei cinci candidaţi n-au mai stat să urmărească şi declaraţiile principalilor lideri politici din România, ci au ieşit rapid din birou, pentru a face declaraţii jurnaliştilor orădeni. "Aş dori să mulţumesc colegilor pentru eforturile depuse în această campanie electorală. A fost, zic eu, cea mai bine pregătită campanie din câte am făcut până acum, atât în Bihor cât şi la nivel naţional", a declarat Mang.

Despre rezultatele locale, liderul PSD a spus doar că le mulţumeşte cetăţenilor pentru că Bihorul are o prezenţă mare la vot (de 43,78%), fiind un judeţ fruntaş în ţară. "Îmi exprim speranţa că acest lucru va fi şi în favoarea PSD", a spus Mang. Înainte, însă, de ora 21, unii membrii PSD comentau, cu jumătate de gură, că prezenţa mare la vot în Bihor va însemna că liberalii vor avea aici un procent semnificativ peste media naţională.

Mang n-a făcut prea multe declaraţii pe marginea rezultatelor din Bihor, de altfel încă o necunoscută, spunând doar că se aşteaptă să fie un scor de peste 30%. "Cred că şi rezultatul din Bihor va fi unul mult mai bun decât am avut până acum", a declarat liderul PSD. Întrebat de BIHOREANUL dacă deschide şampaniile pentru a sărbători, Mang a spus că nu încă. "Doar după ce aflăm rezultatele din Bihor".

Cât despre viitorul premier al României, Mang a spus că social-democraţii vor desemna în Comitetul Executiv persoana care va ocupa această funcţie doar după ce se vor stabili funcţiile din noul Parlament.

Bodog: Trebuie să facem ce am promis

Fruntaş pe lista PSD Bihor pentru Senat, Florian Bodog, care de altfel încheie acum un mandat de senator şi este şi prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a făcut la rândul său câteva declaraţii. "Consider că rezultatul arată foarte clar că populaţia României îşi doreşte un guvern politic. Nu este deloc de neglijat că Partidul Social Democrat a luat mai bine decât dublu faţă de următorul partid clasat", a spus Bodog.

PSD-istul a mai spus că rezultatul alegerilor parlamentare arată că "populaţia s-a săturat de acest experiment nereuşit, de acest experiment tehnocrat", dar şi că îi obligă pe social-democraţi să îndeplinească ce au promis, adică "să aducem românii în clasa de mijloc".

"În acelaşi timp, cred că acest rezultat trebuie să dea de gândit tuturor, să dea de gândit clasei politice şi noi nu trebuie neapărat să ne culcăm pe lauri, ci să începem o muncă pentru reconstrucţia ţării, pentru a aduce mai multe bunăstare în buzunarul fiecăruia dintre cetăţenii României, bunăstare pe care să o simtă nu numai din cifre şi din statistici, să o simtă în modul de viaţă, în stilul de viaţă şi în nivelul de trai", a mai spus Bodog.

După ce s-au felicitat unii pe alţii, social-democraţii s-au pus pe telefoane, pentru a centraliza datele primite din secţiile de votare privind numărătorile paralele.

Citiți cum au reacționat reprezentanții celorlalte partide după aflarea exit-poll-urilor, în articolele:

Scorul de 20% dat de exit poll-uri i-a şocat pe liberalii bihoreni, care speră să câştige procente la numărarea voturilor (FOTO)

UDMR-iştii bihoreni sunt bucuroşi că au intrat în Parlament. Despre alianţe, mai târziu… (FOTO/VIDEO)