Dosarul depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor de ferma Nutripork pentru obţinerea unei noi autorizaţii de mediu va trebui completat.

Miercuri, în prima şedinţă în care specialiştii instituţiei, reuniţi în aşa-numita Comisie de Analiză Tehnică (CAT) au dezbătut solicitarea, s-a decis ca beneficiarul să pună pe hârtie şi un plan de măsuri privind reducerea mirosurilor.

Problemă generală

"Problema fermelor de porci este una regăsită în toată ţara. Ieri (n.r. marţi) am fost la Cluj, la o instruire exact pe această temă şi ni s-a spus că putem solicita beneficiarilor un plan de măsuri privind reducerea mirosurilor", a explicat BIHOREANULUI şefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizaţii (AAA) din cadrul APM Bihor, Timea Mare.

Acest plan nu face parte din rândul documentelor obligatorii prevăzute de lege, însă poate fi solicitat dacă se consideră că este oportun. Practic, în acest document, beneficiarul, adică firma Nutripork, trebuie să arate concret ce anume va face ca duhorile emanate de fermă să nu polueze împrejurimile.

Firma Nutripork va trebui să prezinte APM Bihor acest plan săptămâna viitoare. Apoi, specialiştii Agenţiei şi reprezentanţii fermei vor decide data, locul şi ora dezbaterii publice. Aceasta va fi anunţată cu 20 de zile înainte, într-un ziar local şi pe site-ul APM Bihor.

Conflict evitat cu un concediu

La şedinţa CAT de miercuri, prezidată de şefa Serviciului AAA, au participat şi un reprezentant al fermei Nutripork, respectiv chimista Gabriela Vicaş, în calitate de co-autor al studiului de mediu care stă la baza solicitării de reautorizare. Aşa cum se ştie, acest studiu a fost întocmit de firma Acormed şi este semnat de Vicaş şi de Olimpia Mintaş, noua directoare a APM Bihor.

Mintaş nu a fost prezentă însă la şedinţă, nici în calitate de director al Agenţiei, nici ca reprezentant al Acormed, deoarece, aşa cum BIHOREANUL a arătat, este în concediu medical.

Deocamdată nu este clar cum anume va evita Mintaş un conflict de interese, odată ce se va însănătoşi şi va ajunge în situaţia de a dezbate un studiu scris chiar de ea. Miercuri, deputatul PNL Florica Cherecheş i-a transmis ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, o întrebare scrisă prin care îi cere să lămurească aceste aspecte.