Defecte din luna iulie a anului trecut, staţiile de monitorizare a calităţii aerului de pe Bulevardul Dacia şi din zona industrială a Oradiei au repornit miercuri. "Am avut probleme cu toate cele patru staţii pe care le avem în Bihor şi au fost oprite din august. Chiar azi se pornesc staţiile de la sediul nostru şi cea din zona industrială, pe acestea ne concentrăm, urmând să fie repornite şi celelalte două (n.r. una în Nufărul şi una în satul Ţeţchea)", a declarat, pentru BIHOREANUL, Adriana Calapod, şefa Serviciului Monitorizare şi Laboratoare în cadrul APM Bihor.

Cele patru staţii au rămas oprite din vara anului trecut pentru că Ministerul Mediului, proprietarul lor, nu a încheiat un nou contract pentru mentenanţa lor. "Ministerul încheie contractele, din Fondul de Mediu, şi a existat o întârziere la nivel naţional", a precizat Calapod.

În lipsa staţiilor, specialiştii APM Bihor au monitorizat calitatea aerului cu mijloace proprii. "Am avut o monitorizare la sediu pentru partea de pulberi, 24 de ore din 24, nu s-au înregistrat depăşiri. În zonele limitrofe am monitorizat pulberile sedimentabile, care se recoltează o dată la lună, dar nici acolo nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită", a mai spus Calapod.

Echipate cu un ecran uriaş, staţiile de monitorizare a calităţii aerului nu sunt utile doar specialiştilor, ci le indică şi trecătorilor care este starea aerului pe care îl respiră. Cele din Bihor au fost montate în 2007, iar datele înregistrate se pot consulta pe site-ul www.calitateaer.ro.