Fundaţia Comunitară Oradea a organizat la Bazinul Olimpic primul Swimathon din Oradea, adică un maraton de înot. Fundaţiile şi ONG-urile bihorene au avut la dispoziţie o perioadă fixă pentru a se înscrie cu proiecte sociale la maraton şi apoi au început să-şi adune înotători dispuşi să parcurgă cât mai multe lungimi pentru cauza lor.

Sâmbătă, la Swimathon, 111 înotători au reuşit să cumuleze circa 1.000 de lungimi de bazin cu scopul de a sprijini cele 11 proiecte sociale sau caritabile înscrise în evenimentul Fundaţiei Comunitare, încurajaţi de susţinători care au venit pregătiţi chiar cu triouri inscripţionate cu numele cauzei preferate.

Printre înotători s-a numărat şi fostul şef al Poliţiei bihorene, Adrian Bucur, care a înotat 8 lungimi de bazin pentru proiectul "Şi tu poţi să pui o cărămidă la Construcţia unui Centru Hospice pentru Oradea", al Fundaţiei Hospice Emanuel.

Persoanele fizice dar şi firmele au putut dona în contul unei cauze atât pe site-ul proiectului cât şi la faţa locului, fie că au ales să dea o sumă fixă fie în funcţie de lungimile parcurse de înotători pentru cauza aleasă.

"În total pentru cele 11 proiecte s-au strâns 21.000 de lei, dintre care 10.000 de lei au fost donaţi sâmbătă la Bazinul Olimpic. Linia de donaţii pentru toate proiectele înscrise rămâne deschisă pe site-ul nostru - www.swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro - până pe 30 iulie", a declarat pentru BIHOREANUL Andreea Maier, director executiv al Fundaţiei Comunitare Oradea.

Abia atunci se va afla şi care a fost cauza care a reuşit să atragă cele mai multe donaţii. "Indiferent care va fi aceasta, noi, ca organizatori, le vom acorda încă o dată suma adunată, în limita a 4.000 de lei", a precizat Andreea Maier.

Proiectele înscrise la Swimathon Oradea sunt: "Şcoala care salvează copaci" - Rotaract Club Oradea, "Educaţie şi acţiune ecologică pentru viitorul sănătos al Oradiei" - Academia Civică Bihor, "Şanse egale pentru tineri cu dizabilităţi - Reabilitarea Casei Franz Max" - Asociaţia Alsterdorf, "Şi TU poţi să pui o cărămidă la Construcţia unui Centru Hospice pentru Oradea!" - Fundaţia Hospice Emanuel, "O şansă pentru animale" - Asociaţia Happy Dogs and Other Animals, "Leo Sports Day" - Asociaţia LEO Black Eagle Oradea, "Incubator107" - Incubator107 Oradea, "Împreună schimbăm destinul lui George!" - Asociaţia Pro Cariere, "Money Sense" - AIESEC Oradea, "YouthBank România" şi "Femina" - Fundaţia Comunitară Oradea.

Swimathon este un proiect organizat în colaborare cu sprijinul Clubului Sportiv Municipal Oradea, Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, Pro Cariere, FreshMonday, FC Bihor şi Primăriei Municipiului Oradea.