Luni a debutat, în întreaga ţară, perioada de înscriere a copiilor în grădiniţe, care ţine până la finalul lunii aprilie.

Potrivit inspectorului şcolar responsabil cu educaţia preşcolară, Aurelia Bodea, în grădiniţele din Oradea sunt 1.292 de locuri pentru grupa mică, 107 pentru grupa mijlocie şi alte 129 pentru grupa mare. "Pentru întregul judeţ nu avem o statistică, dar oricum acolo nu avem probleme, căci în mediul rural sunt mai puţini copii", a declarat Bodea pentru BIHOREANUL.

Părinţii trebuie să depună, la o singură grădiniţă, un dosar care să conţină copii după certificatul de naştere al copilului şi după actul de identitate al mamei sau al tatălui, adeverinţe cu veniturile acestora şi o cerere-tip.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar obligă directorii unităţilor să preia toate dosarele părinţilor, chiar dacă sunt mai multe decât capacitatea grădiniţei, iar la finalul perioadei de înscriere să facă o selecţie a acestora, în baza unor criterii stabilite de Ministerul Educaţiei.

Criteriile sunt: copilul să aibă 3 ani împliniţi până la începerea cursurilor, domiciliul (au prioritate cei care locuiesc mai aproape de grădiniţă), dacă unul din părinţi este cadru didactic (aceştia având prioritate), dacă mai sunt fraţi sau surori în grădiniţa respectivă şi dacă micuţul a frecventat sau nu creşa în prealabil.