Consiliul Județean Bihor a anunțat vsemnarea contractului de finanțare pentru un nou proiect de punere în valoare, dar și de conservare, a încă unui sit Natura 2000 din județ, Muntele Șes.

În parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și primăriile Aușeu și Șinteu, administrația județeană va implementa așa numite măsuri active de conservare prevăzute în Planul de Management al sitului Natura 2000 ROSCI00322 Muntele Șes.

Concret, vor fi îmbunătățite starea de conservare a unor specii și habitate de interes comunitar, iar pentru desfășurarea unui turism cu impact cât mai redus vor fi realizate facilități corespunzătoare în cele două comune.

În Șinteu va fi construit un centru de management, cercetare și educație ecologică, iar în Aușeu va fi amenajată o zonă cu pistă off-road în afara sitului.

Proiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar perioada de implementare este până la finele acestui an. Valoarea contractului de finanțare este 9,437 milioane lei, sumă integral nerambursabilă.

Procedura de achiziție a lucrărilor este în derulare, a precizat CJ Bihor, termenul pentru deschiderea ofertelor fiind data de 24 iulie.

Anunțul administrației județene survine după un altul, făcut la începutul săptămânii, privind câștigarea unei finanțări de 40 milioane lei pentru un alt proiect în parteneriat cu ANANP și primăriile comunelor Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești ce vizează măsuri de conservare a cel puțin 5 habitate naturale de interes comunitar în situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului.

În cadrul acestui proiect, va fi realizată reconstrucția ecologică, prin decolmatare, a Lacului Vida din Dobrești, precum și amenajarea a trei centre de management, cercetare și educație ecologică și a unor zone de vizitare a biodiversității, cu locuri de campare adecvate, atât la coada lacului Vida, cât și la Vadu Crișului și la Șuncuiuș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!