De-a lungul anului 2022, echipajele Serviciului Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor au salvat și recuperat 177 de persoane de pe munte, după cum informează raportul de activitate al serviciului pentru anul trecut, dat publicității miercuri.

Dintre cei 177 de turiști, 101 au fost salvați în 94 de intervenții desfășurate pe timpul iernii, iar 76 în 67 de intervenții derulate vara. Totodată, 18 din cei 177 de turiști erau persoane rătăcite sau blocate pe trasee turistice, iar ceilalți au fost răniți în diferite accidente montane.

Salvamont-Salvaspeo atrage atenția că numărul turiștilor este în creștere în zona montană a Bihorului, motiv pentru care ar fi nevoie și de noi baze de intervenție și prevenire.

În prezent, Salvamont Bihor are baze la Arieșeni și Stâna de Vale și urmează să i se aloce două centre de urgență în Padiș și Stâna de Vale, construite și dotate cu echipamente de căutare și salvare performante printr-un proiect al Consiliului Județean Bihor.

Pe lângă acestea, Bihorul ar mai avea nevoie de o bază salvamont-salvaspeo în Defileul Crişului Repede, se arată în raport.

Tot anul trecut, salvatorii bihoreni au mai participat la acțiuni de îmbunătățire a infrastructurii turistice. De pildă, s-au montat 26 de indicatoare bilingve cu cod QR pe traseele Circuitul Cascada Boiului (9 km), Bulz – Remeţi – Bulz (50 km), Circuitul Versantului Stâng din Defileul Crişului Repede (5 km) și Peştera Moanei – Şuncuiuş (7 km).

„Împreună cu Serviciul de Voluntariat Montan Arad s-a remarcat şi curăţat traseul turistic Meziad - Stâna de Vale, 12 km, şi s-a montat un stâlp de orientare turistică cu patru indicatoare bilingve cu QR Code (săgeți direcționale) pe Vf. Bihor”, se mai arată în raportul Salvamont Bihor.

Tot anul trecut, a mai fost curățat și remarcat traseul turistic Băiţa - Cascada Sfânta Treime (10 km) și s-au făcut lucrări de mentenanță la traseele de via ferrata din Defileul Crişului Repede.

Citește aici raportul complet al Salvamont-Salvaspeo Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!