Capacitatea compartimentului de Terapie Intensivă - Neonatologie din cadrul Maternității orădene va fi suplimentată, structura va avea noi echipamente și tot aici va fi înființat un centru de formare pentru medici și va fi derulat un program de screening pentru depistarea malformațiilor cardiace și a retinopatiei la nou-născuții prematur.

Pentru toate acestea, Primăria și Spitalul Județean din Oradea au obținut fonduri europene nerambursabile de aproape 22 milioane lei.

Aprobat prin PNRR

„Proiectul „Extinderea și modernizarea compartimentului de terapie intensivă neonatală, dotarea cu echipamente specifice, amenajarea și dotarea unui centru regional de formare pentru pacienții critici nou-născuți în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor”, depus spre finanțare de Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a fost aprobat”, a anunțat joi municipalitatea.

Potrivit informării Primăriei, proiectul a fost depus în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență în cadrul PNRR - Componenta C12 - Investiția specifică I2.3a - Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți, valoarea acestuia fiind de 22,194 milioane lei (fără TVA), din care 21,694 milioane lei (fără TVA) este finanțare nerambursabilă.

Mai bine pentru nou-născuți

Prin acest proiect, care are patru componente, se vor realiza: suplimentarea de la 15 la 20 a numărului de paturi noi de terapie intensivă neonatală, împreună cu aparatura medicală aferentă, dotarea a 5 paturi de terapie intensivă neonatală existente cu aparatură nouă și dotarea compartimentului de terapie intensivă neonatală cu echipamente de screening.

De asemenea, în baza proiectului va fi înființat în cadrul secției de Neonatologie a Maternității orădene un centru de training și formare a medicilor. Pentru că, în prezent, Maternitatea nu dispune de un astfel de centru, amenajarea și dotarea sa va avea un impact pozitiv asupra formării continue a cadrelor medicale în scopul tratării corespunzătoare a pacienților nou-născuți în stare gravă. Centrul va avea o suprafață utilă de 253,12 mp și va fi amenajat la subsolul clădirii Policlinicii din Calea Clujului nr. 50. Centrul va fi dotat cu trei săli de simulare, o cameră de control și o sală de curs.

„Aparatele și echipamentele moderne vor permite salvarea mai multor nou-născuți, cu complicații mai puține și cu șanse mai bune la un prognostic optim pe termen lung, fapt ce va crește inclusiv satisfacția personalului medical”, arată municipalitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!