Începând de anul acesta, plata prestaţiilor sociale pentru persoanele cu handicap se face direct de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), şi nu de către DGASPC, aşa cum se întâmpla până acum.

În luna ianuarie s-au făcut plăţi în valoare de peste 9 milioane lei, către 38.616 beneficiari, potrivit unei informări transmise, joi, la solicitarea BIHOREANULUI, de directorul executiv al AJPIS Bihor, Gabriela Iova.

Transferul plăţilor către AJPIS s-a făcut printr-o hotărâre de Guvern. În schimb, ca şi până acum, dosarele vor fi prelucrate tot de DGASPC Bihor. "Stabilirea dreptului, modificarea acestuia, suspendarea, precum şi încetarea acestuia se realizează prin decizie/dispoziţie a directorului executiv al DGASPC, în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap, conform legii", se arată în răspunsul AJPIS.

Până în data de 3 a fiecărei luni, DGASPC transmite către AJPIS situaţia cu toţi titularii de prestaţii sociale şi sumele care urmează să fie plătite de AJPIS prin mandat poştal sau direct într-un cont bancar. Titularii care vor să schimbe modalitatea în care primesc banii pot cere acest lucru la AJPIS şi la DGASPC.

Până acum banii erau transferaţi de la bugetul de stat către AJPIS, care, mai apoi, îi transfera mai departe către DGASPC, care făcea plăţile.

"Simplificarea procedurii de plată a prestaţiilor sociale pentru persoanele cu handicap prin efectuarea plăţii, din ianuarie 2019, de către agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti, va asigura un parcurs administrativ şi financiar eficient pentru sprijinirea persoanelor cu handicap", precizează Gabriela Iova.

Deşi legea o prevede, AJPIS Bihor nu a preluat angajaţi de la DGASPC Bihor în urma acestor schimbări, ci a preluat doar în organigramă 4 posturi, deocamdată vacante.

Directorul AJPIS Bihor a mai subliniat că nu s-a întâmpinat nicio problemă în efectuarea plăţilor din ianuarie, aferente lunii decembrie.

Indemnizaţiile neîncasate de o persoană cu handicap decedată se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori. Aceste sume pot fi solicitate, la AJPIS, de moştenitor.

Pe de altă parte, merită precizat faptul că Guvernul dorește, prin proiectul de buget pe anul 2019, să paseze responsabilitatea plății indemnizațiilor de handicap și a altor prestații sociale, cum ar fi cheltuielile cu copiii din sistemul de protecție, către autoritățile locale, care să le suporte din bugetul propriu. Proiectul de buget urmează să fie supus votului, vineri, în Parlament.