Universitatea din Oradea a încheiat etapa înscrierilor în cadrul admiterii de vară. La studii universitare de licenţă au fost declaraţi admişi 3.915 de candidaţi, iar la masterat alţi 1.247.

Candidaţii sunt cu mult mai puţini decât numărul locurilor scoase la concurs de cele 15 facultăţi orădene: 5.937 de locuri la licenţă, din care 1.554 bugetate, şi 3.591 de locuri la masterat, din care 731 fără taxă. De asemenea, numărul viitorilor studenţi s-ar putea să fie şi mai mic, întrucât tinerii declaraţi admişi mai trebuie să şi confirme locurile.

Medicina, în top

Potrivit datelor prezentate pe site-ul Universităţii, cei mai mulţi candidaţi admişi sunt la Facultatea de Medicină şi Farmacie, 1.531 la număr. Pe locul doi în acest clasament este Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, cu 373 de înscrişi, urmată apoi de cea de Ştiinţe Economice, cu 292 de înscrişi.

La Facultatea de Geografie, Turism şi Sport sunt 268 de înscrişi, la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei 261, la Protecţia Mediului 245, la Drept 177, iar la Ştiinţe 170.

Mai puţin atractive pentru viitorii studenţi sunt facultăţile de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, cu 160 de înscrişi, Inginerie Managerială şi Tehnologică cu 140, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură cu 83 de înscrişi, Litere cu 81 de candidaţi admişi şi Arte cu 66.

Cel mai puţin căutate au fost, ca şi în anul precedent, facultăţile de Inginerie Energetică şi Management Industrial şi de Teologie, fiecare cu câte 34 de admişi.

Date provizorii

La studii de masterat, cei mai mulţi admişi sunt la Facultatea de Protecţia Mediului, 184 la număr, urmată de Socio-Umane (141), Ştiinţe Economice (138) şi IETI (121).

Facultatea de Geografie, Turism şi Sport are admişi 115 masteranzi, cea de IMT 106, iar cea de Drept 102. Restul facultăţilor au fiecare sub o sută de candidaţi admişi la masterat: IRISPSC 85, Ştiinţe 81, Arte 19, Litere 56, IEMI 40, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură 30 şi Teologie 29.

Pentru a deveni studenţi, respectiv masteranzi, toţi candidaţii declaraţi admişi trebuie să se şi înmatriculeze. Termenul limită diferă la fiecare facultate în parte, dar nu este mai târziu de 5 august. Taxa de confirmare este de 100 lei.

Taxa de înmatriculare poate fi achitată la casieria centrală a Universităţii din Oradea sau prin cont bancar la orice sucursala a Băncii Transilvania – RO71BTRL00501202782511XX, unde se va preciza numele instituţiei, numele şi prenumele candidatului declarat admis, codul numeric personal, facultatea, programul de studiu, an de studiu/an universitar, forma de învăţământ, categoria taxei. După plata taxei, candidaţii vor prezenta chitanţele la secretariatul facultăţii la care au fost admişi.

Rezultatele finale ale admiterii de vară la Uniersitatea din Oradea vor fi cunoscute la finalul săptămânii.

Citeşte pe această temă şi articolul "Şcoală pentru profi: Universitatea din Oradea oferă specializări pe care nu le vor nici tinerii, nici angajatorii"