În prima săptămână de înscrieri în învăţământul primar, şcolile din Bihor au înregistrat 3.918 cereri pentru clasa pregătitoare.

Din acestea, doar 3.076 au fost validate. 842 de cereri nu au fost validate pe motiv că părinţii au făcut solicitarea online, dar nu au confirmat-o la şcoală, aşa cum metodologia prevede. Părinţii mai pot să îşi valideze cererile până pe 18 martie, data limită pentru înscrierile în învăţământul primar.

Deşi din acest an nu a vrut să mai permită înscrierea direct în clasa I, Ministerul Educaţiei le-a lăsat părinţilor şi această opţiune. În Bihor, doar 25 de cereri de acest tip au fost depuse. De altfel, în toată ţara numărul părinţilor care au vrut ca micuţii lor să sară peste clasa pregătitoare a fost mic: s-au depus doar 486 de cereri în acest sens.

Conform metodologiei elaborate de Minister, copiii care împlinesc şase ani în acest an trebuie să-i înscrie în clasa pregătitoare. Înscrierea este obligatorie pentru copiii care fac şase ani până pe 31 august. Copiii care împlinesc această vârstă până la finalul anului, pentru a fi înscrişi în clasa pregătitoare, trebuie să dea un test psihosomatic.

Prima etapă a repartizării copiilor se va face pe 21 martie, în cazul celor care înscrişi la şcoala de circumscripţie, respectiv între 22 şi 24 martie în cazul celor care au ales altă şcoală decât pe cea de care aparţin.

Pe 25 martie vor fi repartizaţi copiii înscrişi la altă şcoală decât cea de circumscripţie şi care nu au fost admişi, din lipsă de locuri. Ei vor fi elevi în şcoala de circumscripţie.