În toate şcolile bihorene a început şcoala în această săptămână, însă nu toate clădirile în care elevii sau preşcolarii bihoreni învaţă au autorizaţie sanitară de funcţionare.

În judeţ sunt 202 şcoli cu personalitate juridică, din care 28 nu au autorizaţia sanitară sau sunt în curs de obţinere. Însă sunt şi 659 de şcoli fără personalitate juridică, din care 468 nu au autorizaţia. Asta înseamnă că, în total, în Bihor sunt aproape 500 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie.

Situaţia pentru preşcolari e ceva mai bună: din cele 39 de grădiniţe din judeţ cu personalitate juridică, doar 2 nu au autorizaţie.

"În majoritatea cazurilor, şcoli sau grădiniţe, lipseşte autorizaţia pentru că unităţile nu au grupuri sanitare corespunzătoare sau nu au apă potabilă. Un al doilea motiv este că la unele unităţi sunt lucrări în desfăşurare", a explicat pentru BIHOREANUL Călin Fericean, şeful Biroului Achiziţii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Fericean a mai spus că în judeţ nu există nicio situaţie deosebită, mai precis să nu fi putut începe anul şcolar din pricina stării clădirii.