De când e cu plată, parcarea supraetajată este ocolită de orădeni. Foarte puţini mai parchează acolo temporar, iar şi mai puţini îşi fac abonamente. Drept urmare, Administraţia Imobiliară Oradea le va cere, joi, consilierilor locali să accepte reducerea preţului unui abonament, de la 130, la 90 de lei, pe lună.

Potrivit raportului de specialitate, în perioada 15 mai - 31 iulie, cât accesul maşinilor în parkingul din strada Tribunalului a fost gratuit, gradul de ocupare al acestuia a fost de 60%. În luna august, în schimb, acesta a scăzut substanţial. "Este o problemă de cerere şi ofertă. Gradul de ocupare al parcării este acum undeva la 15%", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

În realitate, gradul de ocupare este chiar mai mic, căci în unele zile în parcare sunt şi doar 20 de maşini. Asta chiar dacă tariful pentru o oră este mai mic decât cel pentru parcarea pe carosabil, 1,50 lei, faţă de 2 lei.

Totodată, până acum s-au făcut doar 10 abonamente în parcarea supraterană, dintre care doar trei la preţ întreg, respectiv şapte pentru riverani, care le pot cumpăra la preţul redus de 50 lei.

Potrivit municipalităţii, reducerea tarifului se face "în vederea diminuării aglomeraţiei din parcările de pe carosabil din zonă, unde se găsesc mai multe instituţii publice, astfel ca persoanele care au locul de muncă sau locuiesc în apropiere să fie interesate să utilizeze această parcare".

Noile tarife propuse sunt: 90 lei/lună, 250 lei/3 luni, 500 lei/6 luni, 1.000 lei/an. De asemenea, noile abonamente vor avea acelaşi preţ atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice şi instituţii. Preţul abonamentelor pentru riverani, în valoare de 50 lei/lună, rămâne neschimbat.

Documentele necesare pentru eliberarea abonamentelor sunt: buletin de identitate/carte de identitate şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului din care să rezulte inspecţia tehnică periodică valabilă.

De asemenea, în perioada următoare, la solicitarea orădenilor care lucrează în zona centrală, AIO va înlocui, la cerere, abonamentele emise până la data de 31 iulie pentru utilizatorii parcărilor publice din Oradea, pe perioada de valabilitate a acestora, cu un card de acces valabil doar în parcarea supraetajată, pentru acceaşi perioadă cu perioada înscrisă pe abonament.

Solicitările pentru înlocuirea abonamentelor, precum şi pentru emiterea de abonamente pentru parcarea supraetajată, se vor face direct la Serviciul Parcări de pe strada Independenţei nr 11, între orele 8.00-16.00.

Pentru situaţia pierderii tichetului de parcare se percepe o taxa de 15 lei iar duplicatul se eliberează la Biroul Clienţi din incinta parcării supraetajate.