Registrul Auto Român a făcut public, luni, bilanţul controalelor efectuate în trafic la nivelul anului trecut. În Bihor, aproape jumătate dintre maşinile controlate erau neconforme, iar 1,26% erau pericol public!

Concret, potrivit comunicatului, în judeţ au fost verificate 2460 vehicule, dintre care 47.12% neconforme, iar 31 maşini prezentau pericol iminent de accident. "1.83 % dintre vehicule prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică (ITP fals, expirat sau anulat)", arată comunicatul.

De altfel situaţia se regăseşte la nivelul întregii ţări. În 2018, Registrul Auto Român a verificat în total 67.807 vehicule în toată ţara, şi "s-a constatat că aproape jumătate dintre acestea erau neconforme".Aproape 3500 de vehicule verificate tehnic în trafic de inspectorii RAR, în anul 2018, prezentau pericol iminent de accidente, mai arată comunicatul.

Cele mai multe probleme au fost descoperite la instalaţia electrică de iluminare şi semnalizare, sistemul de reducere a emisiilor poluante, punţi, jante, anvelope şi suspensie, vizibilitate precum şi la sistemele de frânare şi direcţie.

"În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în anul 2018 au fost aplicate 523 de amenzi contravenţionale, au fost retrase 358 de certificate de înmatriculare şi reţinute 0 permise de conducere", mai arată comunicatul.

RAR arată, însă, că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România. Echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.