Aproximativ o mie de oameni s-au strâns, sâmbătă, în centrul municipiului Oradea, la o nouă ediţie a "Marşului pentru viaţă", o manifestare organizată de Coaliţia pentru Familie şi menită să sensibilizeze comunitatea în privinţa avorturilor. Sloganul acestei ediţii a fost "Unic din prima secundă".

Evenimentul a început la ora 15, cu o aşa-numită adunare publică în Piaţa Unirii. Pe scenă au urcat organizatorii şi liderii cultelor religioase din Bihor, între care episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul romano-catolic László Böcskei, dar şi episcopul greco- catolic Virgil Bercea, care de câteva zile s-a întors din Italia, unde a fost tratat, timp de câteva luni, pentru o pneumonie agravată.

"Nu cerem nimic"

Când moderatorul evenimentului, Daniel Burtic, reprezentant al Coaliţiei pentru Familie, a deschis adunarea, în piaţă erau circa 300 de oameni de toate vârstele, inclusiv părinţi tineri, cu copii. Oamenii au primit pancarte şi afişe cu mesaje anti-avort. "Un copil avortat este omor calificat", "Familia spune DA vieţii" ori "Cum să meargă ţara bine cu milioane de nepedepsite crime?" au fost câteva din mesajele afişate de participanţi.

"La acest marş, nu cerem nici un drept, nimic din partea politicienilor. La marşul acesta şi la această adunare publică cerem binecuvântarea lui Dumnezeu, din partea lui Dumnezeu, pe de altă parte cerem îndurarea lui Dumnezeu, iar din partea oamenilor, omenie", a spus Burtic, adăugând că la manifestare nu este tolerat niciun comportament violent sau vulgar. Organizatorul a mai adăugat că participarea la eveniment "demonstrează că am înţeles ce înseamnă dragostea, compasiunea, omenia".

Mai puţini politruci

După ce au rostit împreună rugăciunea "Tatăl Nostru" şi au ascultat Imnul naţional cântat de o fanfară, cei prezenţi au ascultat discursurile cu mesaje religioase. Pe rând, au vorbit o avocată, o doctoriţă şi o femeie pastor, toate trei subliniind importanţa naşterii de prunci, cei trei episcopi prezenţi - cu menţiunea că episcopul Bercea, cu sănătatea încă şubrezită, doar a salutat mulţimea, lăsând transmiterea mesajului său în sarcina preotului Anton Cioba - şi reprezentanţii comunităţilor confesionale, mai precis pastorul Petru Vidu (preşedintele comunităţii baptiste), pastorul Liviu Apolzan (preşedintele comunităţii penticostale) şi rectorul Universităţii Emanuel, profesorul Paul Negruţ.

Fiecare dintre aceştia au vorbit despre viaţă ca fiind creaţie dumnezeiască, dar şi despre lumea înstrăinată de Dumnezeu şi de societatea "nebună", după cum a catalogat-o Negruţ, care acceptă practici nefireşti din perspectivă religioasă, cum este avortul. "Nu suntem aici pentru a judeca pe cineva. Suntem aici pentru a ne manifesta cu toţii, împreună, adeziunea noastră pentru viaţă. Oricât de puţini am rămâne pe baricade, mergem înainte", a subliniat episcopul Sofronie, cu aluzie, probabil, şi la numărul redus de participanţi din Piaţa Unirii.

Ediţii anterioare ale acestei manifestări au reunit în piaţă mult mai mulţi participanţi, chiar de ordinul miilor, şi care erau şi mai entuziaşti decât au fost cei strânşi sâmbătă. De pildă, ediţia din 2017 a adunat circa 6.000 de manifestanţi, iar scena a fost neîncăpătoare pentru puzderia de oameni care au vrut să se adreseze mulţimii, inclusiv politicieni precum Cornel Popa ori Ioan Mang.

Sâmbătă, în schimb, au lipsit politicienii dornici să adune aplauze. Sâmbătă, singurul politician de pe scenă a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea (ALDE), iar în mulţime a mai stat deputatul UDMR Szabó Ödön, alături de soţie.

Marş fără incidente

Numărul participanţilor a crescut însă semnificativ în jurul orei 16, când se anunţase că va porni marşul propriu-zis. Astfel, la ora 16.10, când mulţimea a plecat din Piaţă pe traseul Podul Sfântului Ladislau, Piaţa Ferdinand, Calea Republicii, (cu o oprire de 5 minute în faţa Bisericii Romano-Catolice pentru rugăciune) Bulevardul Magheru, Centrul Civic, s-au încolonat aproximativ o mie de oameni. Semn că mulţi dintre orădeni au sărit peste adunarea publică, venind în centru doar pentru a participa la marş.

Marşul a fost însoţit doar de muzica fanfarei, iar oamenii - tineri şi vârstnici deopotrivă - au purtat în continuare afişele ori pancartele pe care le-au primit de la organizatori ori le-au confecţionat singuri. Punctul final al marşului a fost platoul din faţa Catedralei Ortodoxe, unde, din nou, organizatorii au invitat diverse doamne să le vorbească celor prezenţi.

Avertisment pentru Iohannis

Aşa cum se ştie, Coaliţia pentru Familie este ONG-ul care a eşuat, anul trecut, în demersul de modificare prin referendum a Constituţiei, aşa încât căsătoria să fie definită ca fiind exclusiv între un bărbat şi o femeie.

De altfel, eşecul referendumului din toamnă a fost şi un subiect al discursurilor de la evenimentul de sâmbătă. În discursul ţinut în Piaţa Unirii, pastorul Petru Vidu l-a criticat dur pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că n-a fost un susţinător al referendumului din toamnă, avertizându-l totodată că va simţi efectele în această primăvară, când şeful statului îi va chema pe români la vot, la un referendum pe tema justiţiei.

Citeşte pe această temă şi articolul:

„O să vadă Iohannis!”: Liderul baptiştilor din Bihor îl avertizează pe preşedinte că românii vor boicota referendumul pentru justiţie (VIDEO)