Un război "mut" care trenează de ani de zile între Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi orice altă asociaţie ce îndrăzneşte să perturbe "monopolul" în gestionarea fondurilor piscicole a atins cote atât de mari, încât conducerea Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a reclamat public "mafia" care controlează pescuitul recreativ.

Monopol "spart"

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, liderul Aqua Crisius, Andrei Togor, a explicat istoricul relaţiei anevoioase cu "cealaltă asociaţie", adică AJVPS Bihor. Obişnuită să fie unica organizaţie care poate intermedia cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) eliberarea permiselor de pescuit recreativ bihorenilor, având un contract pe această temă încă din 1987, AJVPS Bihor n-a acceptat faptul că o altă asociaţie a primit acelaşi drept. APS Aqua Crisius a încheiat un contract în acest sens în 2007, pentru gestionarea anumitor cursuri de apă, astfel că şi membrii acestei ONG au putut primi permisele de pescuit.

Anul trecut, însă, ANPA a încheiat un act adiţional la contractul din 1987 cu AJVPS Bihor, care îi conferă dreptul de a gestiona apele de pescuit din Bihor pentru încă 5 ani şi, implicit, eliberarea permiselor. "În iulie anul trecut, ANPA s-a angajat să ne facă şi nouă acte adiţionale. Totuşi, încă nu le-a făcut", a declarat Andrei Togor. În schimb, în luna mai a acestui an, liderii AJVPS Bihor au deschis un proces, cerând ANPA să interzică membrilor Aqua Crisius să aibă drept de pescuit.

În temeiul contractului încheiat însă cu ANPA, Togor consideră că membrii Aqua Crisius sunt pescari în legalitate, iar asociaţia gestionează în continuare şi ape din Bihor. "Contractul nostru cu ANPA prevede explicit că este valabil pe durata existenţei asociaţiei", a precizat Togor. Aşadar, chiar şi fără actul adiţional promis, dar nescris, Aqua Crisius consideră că poate "gestiona" deopotrivă ape şi pescari...

Miza? Banii!

Miza permiselor de pescuit este, evident, de natură financiară. Poate obţine un permis de pescuit un membru al unei asociaţii de profil, iar calitatea de membru este condiţionată de plata cotizaţiei anuale.

Cum permisele eliberate de ANPA sunt valabile pentru întreaga ţară, aparent nu contează dacă "intermedierea" a făcut-o Aqua Crisius sau AJVPS. În realitate, însă, detaliul este important pentru asociaţii tocmai din pricina cotizaţiei pe care o plătesc membrii acestor organizaţii.

Apariţia unui nou ONG care să "colecteze" pescari a nemulţumit AJVPS Bihor: fiecare bihorean înscris în Aqua Crisius a însemnat o cotizaţie în minus la AJVPS. Bani deloc de neglijat, dat fiind că, pe an, cotizaţia la AJVPS este de 160 de lei. În acelaşi timp, la Aqua Crisius, costul este sensibil mai mic, de 100 de lei anual.

Pescari amendaţi

Cert este că, din această ceartă între cele două asociaţii, au de pierdut pescarii. "Reprezentanţii AJVPS flutură actul adiţional şi le spun pescarilor că nu au voie să pescuiască cu permis Aqua Crisius", a explicat Togor. Pescarii bihoreni nu sunt doar tracasaţi, ci chiar amendaţi. A păţit-o un membru Aqua Crisius, care s-a ales cu o amendă de 300 de lei de la Jandarmerie chiar în weekendul trecut, pe motiv că n-a avut un "permis valid".  

Bărbatul a avut doar adeverinţa că e membru Aqua Crisius, pentru că acest ONG n-a primit în 2017 niciun permis de la ANPA! "Până în luna februarie, când Guvernul a decis să elimine taxa de pescuit, un permis costa 30 de lei. Din februarie încoace, este gratuit. Totuşi, noi n-am primit nici măcar permisele pentru care, în ianuarie, am virat banii!", a reclamat Togor, arătând că ANPA a rămas datoare cu aproape 100 de permise plătite.

Mai mult, a explicat Togor, noţiunea de permis valid nu există: pescarul fie are, fie nu permis. "Pescarul amendat va contesta, bineînţeles, în instanţă, iar noi îl ajutăm să realizeze actele", a mai spus Togor. De altfel, Aqua Crisius îi îndeamnă pe toţi pescarii care întâmpină astfel de probleme să anunţe asociaţia, garantând că vor primi sprijin juridic.

Cu tunurile pe cei mici

Reprezentantul Aqua Crisius a arătat că şi autorităţile naţionale ţin, nejustificat, partea AJVPS. În vara acestui an, la o procedură de selecţie a asociaţiilor care să utilizeze resursele acvatice vii din habitate piscicole naturale, dosarul Aqua Crisius a fost respins, pe motiv că nu avea certificat de grefă. "Era vacanţă judecătorească, nu aveam cum să-l obţinem. Nu am fost singurii cu această problemă", a spus Togor. 

Aqua Crisius a contestat respingerea dosarului, la fel ca şi alt ONG care n-a avut certificat de grefă, însă în cazul asociaţiei din Bihor contestaţia a fost respinsă, în timp ce pentru celălalt ONG, din Hunedoara, a fost admisă. "Dovadă mai mare despre mafia care acţionează în acest domeniu al pescuitului recreativ nu cred că poate să existe", a spus Andrei Togor. Drept urmare, Aqua Crisius a contestat în instanţă, la Curtea de Apel Oradea, rezultatul selecţiei ANPA.

Potrivit lui Togor, la nivel naţional "există o adversiune faţă de asociaţiile mici", iar amenzile date pescarilor sunt "un exces de zel" al Jandarmeriei. Pe de altă parte, acesta a subliniat că astfel de abuzuri se petrec numai în zona Beiuşului. "Nu-mi explic de ce, de parcă la Beiuş este altă ţară", a mai spus Togor.