Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius continuă eco-educarea adolescenţilor şi va organiza, până în toamnă, noi activități pentru tinerii care vor să afle mai multe despre mediul înconjurător.

Proiect extins

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri, Andrei Togor, liderul asociaţiei, a anunţat proiectul "Tinerii conştietizaţi azi sunt adulţii de mâine", finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România şi în cadrul căruia vor fi implicaţi cel puţin 50 de elevi bihoreni. Proiectul are o valoare totală de 26.547 de lei.

"Anul acesta am început colaborarea şi cu Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre, unde o profesoară de biologie este foarte implicată şi doreşte să îşi includă elevii în acţiunile asociaţiei", a spus Togor. Pe lângă aceştia, la activităţi vor mai participa elevii şcolii din Bulz.

Proiectul are ca scop protejarea speciilor şi habitatelor din trei arii naturale protejate, adică Valea Iadului, Crişul Negru şi Munţii Trascău, fiind pentru prima oară când ONG-ul şi-a extins arealul de interes în afara judeţului, mai exact în munţii din judeţul Alba, deoarece a primit în grijă mai multe zone de pescuit din această zonă.

Eco-tabere

Aqua Crisius nu a suplimentat doar numărul şcolilor implicate şi al ariilor vizate, ci şi pe cel al taberelor. Întrucât a câştigat o finanţare mai mare, asociaţia va putea organiza în această vară două tabere Junior Ranger, în care elevii învaţă cum să se autogospodărească în natură, fără să-i producă daune, dar şi să recunoască specii de plante şi vieţuitoare protejate.

"Prima tabără va avea loc la începutul lunii august şi va avea loc în Valea Iadului. Cea de-a doua va avea loc în judeţul Alba, unde vor participa atât elevi bihoreni, cât şi din Alba, tot prin luna august", a spus Andrei Togor. În taberele Junior Ranger vor putea merge doar elevi de gimnaziu, anume selectaţi de organizatori.

Expediţie pe Criş

Pentru elevii de liceu, Aqua Crisius a pregătit un alt eveniment interesant: o expediţie pe Crişul Negru, intitulată "Monitorizarea ihtiofaunei Crişului Negru".

"Ne propunem ca într-un weekend, cel mai probabil la finalul lunii august, zece copii selectaţi în urma unui chestionar să se plimbe cu canoe alături de noi, pe Crişul Negru, unde vor descoperi noi specii de vieţuitoare acvatice şi vor învăţa cum se protejează acestea", a explicat Togor.

Chestionarul pentru selecţia participanţilor va fi postat pe pagina de Facebook a ONG-ului.