Dorite şi mult aşteptate de orădeni, terasele de pe Criş încep, încet-încet, să se contureze. Săptămâna trecută, firma Viking a început prima amenajare de acest fel pe malul drept al râului, între hotelurile Continental şi DoubleTree by Hilton.

Concomitent, după ce a atribuit fosta Casă a Pompelor de lângă Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, pentru a fi transformată tot în terasă, Primăria a licitat acum, în acelaşi scop, şi fostul Budi Bar, de lângă Podul Ferdinand.

Termen de un an

Amplasamentul din amonte de Hotelul Dacia, vizavi de Parcul Brătianu, a fost concesionat pentru construirea unui "modul de alimentaţie publică cu terasă" încă din 2012. Totuşi, din motive birocratice, şantierul propriu-zis a început abia zilele trecute. Termenul de executare a lucrărilor este de 12 luni, astfel că vara viitoare orădenii s-ar putea relaxa pe prima terasă suspendată, parţial, peste Criş.

Practic, terasa va fi una în consolă, adică se va sprijini pe unul dintre maluri, mai precis pe cel drept. Restaurantul se va întinde pe 400 metri pătraţi, iar terasa va ocupa 100 metri pătraţi.

Vechi vs. nou

Pe de altă parte, zilele trecute Primăria a scos la licitaţie concesionarea terenului de 260 metri pătraţi de pe malul drept al Crişului, în aval de Podul Ferdinand, unde pe vremuri era "Budi Bar". Aici va fi făcută o altă terasă, proiectul fiind deja ales de Primărie în urma unui concurs de idei lansat în rândul arhitecţilor, iar licitaţia va avea loc pe 18 iulie, termenul limită de depunere a ofertelor fiind în aceeaşi zi, la ora 9.

În acelaşi scop, Primăria a concesionat deja fosta Casă a Pompelor, câştigătoarea licitaţiei fiind firma Lotus Center. Potrivit proiectului, clădirea, aflată acum într-o avansată stare de degradare, va fi transformată într-un restaurant modern, cu o terasă ce coboară pe Criş. Astfel, în zilele însorite, orădenii vor putea să se relaxeze chiar deasupra apei.