Bihorenii atraşi de facilităţile unui aquapark au devenit de câţiva ani clienţii vecinilor din Ungaria, unde merg anual cu zecile de mii.

Pe toţi aceştia, Primăria vrea ca pe viitor să-i ţină în Oradea, ba chiar să atragă şi alţi turişti din judeţele învecinate, prin realizarea unui complex deschis pe toată perioada anului, care să poată concura cu orice are de oferit străinătatea.

Distracţia noastră, banii lor

E sigur 100%: Oradea urmează să aibă un complex acvatic modern. În urmă cu patru luni, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a aprobat, în cadrul Programului Operaţional Regional al Uniunii Europene, proiectul de realizare a Complexului Wellness Termal "Nymphaea" care să fie construit la Oradea pe amplasamentul actualului Ştrand Municipal. În acest scop, UE va acorda aproape 7 milioane de euro (50% din cheltuielile eligibile ale proiectului) pentru ridicarea unui complex acvatic întins pe mai bine de 6 hectare.

08 Cristian Delcea.jpg"Am trimis la Bucureşti ultimele clarificări în privinţa proiectului, iar cel mai probabil în această lună va fi semnat contractul de finanţare. Va urma licitarea lucrărilor, iar într-o perioadă de maxim doi ani complexul va fi gata", spune Cristian Delcea (foto), inspector în cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, unul dintre responsabilii de proiect.

Adrenalină pe apă

În proiectul aquapark-ului orădean sunt cuprinse şi actualele bazine olimpic şi acoperit, dar acestea nu vor suferi modificări şi vor avea intrări separate faţă de restul complexului. "Cele două bazine au fost prinse în planuri pentru ca relevanţa proiectului să crească în ochii finanţatorului", recunoaşte Delcea.

În schimb, Ştrandul Municipal propriu-zis va fi complet demolat. "Contractul nu este unul de renovare, ci de construcţie. Oricum, bazinele au destule probleme", explică funcţionarul. În locul lor, vor fi amenajate 10 piscine interioare şi exterioare. Apa din majoritatea bazinelor va fi normală, doar încălzită cu ajutorul apei termale. "Vor fi puţine bazine cu apă termală. Centrul medical cu apă geotermală va fi la Ştrandul Ioşia", precizează Delcea.

Clădirea care va adăposti bazinele acoperite va avea 6.400 de metri pătraţi şi va fi împărţită în trei zone. "Zona Aventura va cuprinde 10 tobogane acvatice. Cel mai înalt pleacă de la 18 metri şi are o lungime de 202 metri", spune angajatul Primăriei.

Plaje suspendate

În centrul clădirii va fi poziţionată Zona Family, cu bazine dotate cu atracţii pentru copii, dar şi cu jacuzzi pentru părinţi. Clădirea va fi completată de Zona Relax. "Aici va fi construit şi un bazin interior-exterior, adică va avea o parte acoperită şi una în aer liber. De asemenea, va fi amenajat un aşa-numit lazy-river, adică un canal circular lat, cu apă curgătoare, care poate fi parcurs încet pe un colac mare", explică Delcea.

În total, clădirea va avea cinci bazine, dintre care cel mai mare se va întinde pe 1.213 metri pătraţi. Interiorul clădirii aduce şi ceva inedit: platforme rotunde, suspendate la înălţime, pe care se va putea face plajă. "Vor exista nouă "ciupercuţe" de 91 de metri pătraţi, cu şezlonguri, unde se va putea sta la plajă, căci chiar deasupra lor va fi acoperişul de sticlă", descrie Delcea.

La saună

Alături de bazinele acoperite va fi ridicat un alt imobil, de două etaje, care va adăposti o zonă de SPA (Sana Pro Aqua, din latineşte - sănătate prin apă), fitness, bowling, vestiare şi birouri. "De această parte se vor ocupa firme specializate care vor monta băi turceşti, saună uscată, saună umedă, cabinete de masaj", arată responsabilul de proiect. Pentru a răspunde cerinţelor clienţilor, complexul va avea, fireşte, şi o zonă comercială. "Vom închiria spaţii unor agenţi economici care vând produse de profil, de genul articolelor de înot sau sportive, şi va exista un restaurant cu terasă. Ştrandul e mare, aşa că, pe alocuri, vom amenaja şi construcţii uşoare, care să aibă acelaşi aspect. Şi acestea vor fi scoase la licitaţie", spune inspectorul Primăriei.

Piscină cu Cetate

În aer liber, în complexul Nymphaea vor fi amenajate încă cinci bazine mari. Unul dintre ele va fi cu valuri, de 370 de metri pătraţi. Altele două vor fi amplasate pe partea dinspre Criş, unul va avea în interior un canal circular cu apă "curgătoare" şi zone de jacuzzi.

Amatorii de distracţii în apă vor avea şi un bazin exterior cu două tobogane cu jeturi de apă. Cea de-a cincea piscină va fi destinată copiilor, fiind împărţită pe două categorii de vârstă (1-3 ani şi 3-7 ani). "Amprenta la sol va avea forma Cetăţii Oradea, iar în cele cinci colţuri vor fi cinci bazine mici cu jacuzzi", explică Delcea.

Pe nisip, sub soare

Tot în aer liber va fi amenajat şi un mic alpinariu cu roci, pentru căţărări, o cascadă care se va vărsa într-un pârâu artificial şi un alt lazy-river, care va înconjura o grădină cu plante. "Rocile alpinariului vor fi de diferite înălţimi şi, în timp, ar putea să devină o zonă de escaladare, administrată de o firmă de profil", spune angajatul Primăriei.

La bronzat se va putea sta în zonele de plajă pe iarbă, nisip şi rocă. Pentru micuţi vor fi amenajate locuri de joacă în nisip, unde vor avea şi jucării, în timp ce adulţii se vor putea retrage în pavilioane pentru jocuri de şah, table şi rummy.

Complexul va avea şi un teren de baschet cu nocturnă şi tribune pentru 60 de persoane, două terenuri de volei pe nisip cu tribune de câte 25 de locuri, şi trei spaţii pentru tenis de masă. Aquapark-ul va avea 211 locuri de parcare pentru autoturisme şi două pentru autocare.

Atracţia apei

Responsabilii proiectului susţin că viitorul complex acvatic ar putea să crească numărul turiştilor din Oradea chiar şi cu 30%. "Turiştii din Bihor şi din judeţele învecinate care acum pleacă în Ungaria vor putea veni la noi. Un complex ca acesta, deschis şi iarna, va genera cu siguranţă profit, căci turiştii îşi vor cheltui banii aici în oraş. Şi, cât sunt aici vor putea vizita şi alte obiective", susţine Delcea.

Şi primarul Ilie Bolojan crede că investiţia va fi benefică atât pentru turism, cât şi pentru orădeni în general. "Vor fi servicii la un alt nivel, mai modern. Complexul va fi un nou magnet care va atrage turiştii în Oradea. Trebuie să recunoaştem că nu există un ştrand de trei stele în oraş, iar cele existente nu-i mulţumesc pe orădeni", afirmă edilul.

Pe împrumut

Complexul Wellness Termal Nymphaea va costa în total circa 20,8 milioane de euro, din care 7 milioane sunt bani nerambursabili. "Primăria va contribui cu 50% din cheltuielile eligibile şi cu cheltuielile considerate neeligibile de finanţator, dar care sunt necesare", explică Cristian Delcea, precizând că aportul municipalităţii va depăşi 9 milioane de euro. "TVA-ul, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, va fi recuperat de la stat", adaugă funcţionarul.

Varianta prin care municipalitatea ar putea asigura cota ei la investiţie ar fi un împrumut. "Potrivit calculelor noastre, complexul va avea venituri care să depăşească ratele", asigură Delcea. În schimb, primarul Bolojan ar vrea să găsească o societate parteneră care să investească şi să administreze complexul pe o perioadă determinată, de 15-20 de ani, după care investiţia să rămână exclusiv a oraşului. "Am încercat să promovăm proiectul în Ungaria, câteva societăţi au şi venit să vadă locul şi proiectul. Ar putea să-şi amortizeze investiţia din profituri", spune edilul.

Orice cale va fi aleasă, cert e că în aproximativ doi ani, orădenii nu vor mai trebui să caute relaxarea şi distracţia în Ungaria. O vor avea la ei acasă.


ADIO, ŞTRAND!
Terase cu pretenţii

Orădenii care vor să meargă la Ştrandul Municipal o mai pot face doar până la sfârşitul lunii septembrie, după care acesta practic nu va mai exista, iar locul va rămâne închis până la terminarea Complexului Nymphaea. În privinţa restaurantelor şi teraselor din ştrand, Consiliul Local a hotărât să răscumpere construcţiile de la agenţii economici. Trei dintre cele cinci firme au acţionat în instanţă decizia legislativului local, deoarece nu vor să elibereze amplasamentul. "În prima instanţă le-au fost respinse cererile. Oricum, nu puteau ataca, legal, decât cuantumul compensaţiilor pe care le pot primi de la municipalitate", spune Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea. După finalizarea complexului, firmele vor putea oricum să participe la licitaţiile care vor fi organizate pentru noile spaţii comerciale.