Dacă planurile se vor împlini, anul 2014 ar putea reprezenta un start bun pentru comuna Sântandrei. Cel mai mare proiect al localităţii, un ştrand despre a cărui construcţie se vorbeşte de ani buni şi care a fost chiar temă electorală, prinde contur!

"Am finalizat studiile de fezabilitate pentru ştrand, dar şi pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare pe încă 52 de străzi şi pentru construcţia unei creşe în zona caselor pentru tineri. Avem studiile, anul acesta vrem să continuăm cu proiectele tehnice", a anunţat primarul comunei, Ioan Mărcuş.

Potrivit proiectului, ştrandul urmează să fie construit cu intrare de la drumul judeţean ce străbate comuna, pe câmp, valorificând, astfel resursa de apă termală. "Avem un foraj de apă termală la temperatura de 82 de grade, cu un debit de 63 de litri pe secundă", a precizat Mărcuş.

Construcţia se va întinde pe aproximativ 3,3 hectare şi va avea, între altele, şi un bazin ce va putea fi folosit pentru competiţii sportive, zone de alimentaţie publică, zone de joacă pentru copii, cu tobogane, leagăne şi bazin pentru bărcuţe, dar şi 150 de locuri de parcare, respectiv un teren de fotbal. Investiţia este evaluată la 3 milioane de euro.

cresa_santandrei_bihoreanul.jpgCât priveşte creşa (foto), aceasta va fi construită la cererea tinerilor din comună, în zona noului cartier de case, aproape de centru, fiind gândită să facă faţă la trei grupe de copii, simultan. "Clădirea va fi una modernă, iar construcţia este evaluată la 431.000 de euro", a explicat Mărcuş.

Legat de introducerea sistemului de apă-canalizare pe cele 52 de străzi, distincte de cele implicate în proiectul Aparegio (prin care se introduce apa pe 19 străzi şi canalizarea pe 54 de străzi), edilul a mai punctat că, odată cu finalizarea acestui proiect, care se ridică la circa 3 milioane de euro, Sântandreiul ar avea aceste facilităţi "în proporţie de aproape 100%".

"Încercăm să găsim soluţii să realizăm aceste proiecte cu fonduri europene în sesiunea de depunere care urmează", a mai spus el.

"Pe lângă extinderea reţelei de gaze, în 2014 mai am eu o ambiţie: ridicarea unui monument pentru cei 40 de eroi căzuţi în cele două războaie mondiale, pentru că sunt mulţi şi merită onoraţi cum se cuvine", a conchis primarul.