Una dintre "invenţiile" omului care a dăinuit peste secole este gunoiul, iar an de an tot mai multe mizerii acoperă Pământul. O organizaţie de cercetare în domeniul dezvoltării durabile, Institutul Worldwatch din Washington, atrăgea atenţia încă din 2012 că, pe fondul creşterii bunăstării şi urbanizării, până în 2025 omenirea îşi va dubla cantitatea de mizerii şi se va ajunge la 2,6 miliarde de tone generate anual.
Previziunea pare bună: datele actuale arată că într-un an întreaga planetă produce 2,12 miliarde de gunoaie, o cantitate suficientă ca să umple camioane care înconjoară Pământul de 24 de ori.
Observând că "producţia de gunoi" prosperă, unele oraşe şi-au dat seama că trebuie să ia măsuri. Aşa a apărut reţeaua europeană a localităţilor Zero Waste (Zero Deşeuri), o comunitate de peste 400 de administraţii locale care iau măsuri pentru a reduce anual cantitatea de deşeuri generată.
Conceptul Zero Waste promovează conservarea tuturor resurselor, prin consumul, reutilizarea şi valorificarea responsabilă a produselor, îndeosebi a ambalajelor, astfel încât acestea să nu fie arse, dar nici să nu contamineze solul, apa sau aerul. Pe scurt: prelungirea vieţii gunoaielor, prin refolosire, reciclare ori valorificare.
Cu ajutorul unor experţi, reţeaua promovează măsuri care să conducă la reducerea cantităţilor care ajung la gropile de gunoi, precum implementarea unui sistem eficient de colectare separată, susţinerea atelierelor de reparaţii pentru cât mai multe categorii de produse, încurajarea comercianţilor să folosească doar ambalaje biodegradabile, înfiinţarea de bănci pentru alimente, implementarea principiului "plăteşti cât arunci", stimularea cetăţenilor să doneze obiectele pe care nu le mai folosesc, în loc să le arunce la gunoi, promovarea compostului...
Multe din aceste măsuri sunt deja susţinute, cel puţin teoretic, şi de Primăria Oradea, aşa că oraşul ar putea să tindă să devină un municipiu cu "zero gunoaie". Spre folosul locuitorilor săi, mai ales al celor care urmează să plătească taxe şi impozite...