După ce în ultima perioadă numărul infectărilor cu noul tip de coronavirus a crescut constant, ajungând la peste 300 pe zi, medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că este posibil ca faza următoare de relaxare să fie amânată. Declarațiile au fost făcut în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, unde șeful DSU a vorbit și despre pacienții asimptomatici, despre care mulți spun că nu ar trebui tratați în spitale.

În esență, Arafat a spus că autoritățile sunt îngrijorate de faptul că oamenii nu mai respectă restricțiile și au trecut prea ușor pese recomandări, bagatelizând, totodată, gravitatea infectării cu Covid. El a spus că, în prima fază, românii au respectat regulile, dar, în faza 2, oamenii „au început să audă diverse”.

„S-a întărit curentul opiniilor împotrivă, că tot ce s-a făcut e un fiasco. Am auzit un medic care spunea că e o biată gripă, care nu e o problemă. Sunt țări care au pierdut sute de cadre medicale, și noi auzim pe cineva care spune: e o biată gripă. Care e mesajul care se transmite? Că eu, ca medic nu cred in ce fac ceilalți medici, atunci omul ia masca de pe față, nu mai respectă regula de distanțare. Cred că nu numai eu, poate și mai mulți colegi în cadrul grupului care include medici, personal tehnic, poate o să recomandăm amânarea momentului pentru noi măsuri de relaxare, analizând fiecare măsură care ar fi impactul ei”, a declarat Raed Arafat conform Digi24.

Acesta a mai spus că este de înțeles dorința cetățenilor de a reveni la o viață normală, arătând că autorităților li se cer mereu noi ridicări de restricții. Ca de pildă, creșterea numărului de persoane la întâlniri sau redeschiderea sălilor de spectacole. „Întrebarea e care va fi mecanismul dacă și așa cum e acum pare să fie o problemă?”, a spus el.

Medicul a mai arătat și că ne-am putea întoarce la „normalitatea de dinaintea virusului” atunci când pe piață va exista un vaccin, un tratament sau „când virusul infectează un procent mai mare pe mapamond”. Dar, în noile condiții, dacă nu sunt resoectate restricțiile, numărul infectărilor ar putea exploda.

„Am zis că măsurile de relaxare, ca să funcționeze trebuie să aibă măsuri compensatorii – masca, distanțare. Dacă nu respectăm măsurile compensatorii, măsurile de relaxare duc la creștere necontrolabilă", a explicat Raed Arafat.

În aceeași emisiune, șeful DSU a mai vorbit și despre dezbaterea legată de pacienții asimptomatici, care în prezent sunt internați tot în spital și nu sunt lăsați să se trateze la domiciliu.

“Există un protocol al ECDC și OMS. S-au discutat anumit aspecte pe momentul externării unei persoane care devine asimptomatică, în cât timp poate să fie externată și ce trebuie luat în considerare. Știu că Ministerul Sănătății lucrează pe acest aspect, să vină cu niște reglementări în acest sens, ca să fie limită de internare până când trebuie să mai ții o persoană când testele vin pozitive. E posibil să se schimbe, dar pe baza unor protocoale, poate mai repede, dar nu se pune problema că «gata ești pozitiv, du-te acasă»”, a declarat Arafat.

Acesta a mai explicat că în România nu s-ar putea aplica rețeta având în vedere că „noi nu avem o populație preponderent în case separate, noi avem o populație în blocuri, în apartamente”.

„Oamenii stau în casă, în două-trei camere găsești mai multe persoane, familia, poate că este și bătrânul acolo, este și bunica. Tu vii și ești pozitiv. Înseamnă că poți transmite boala. Înainte să devii simptomatic devii chiar contagios bine, adică crește șansa să contaminezi pe alții în faza presimptomatică, din ce am înțeles de la colegii noștri”, a dăugat el.

Șeful DSU a mai întărit că o persoană infectată trebuie să țină cont de familie și, în contextul în care tratamentul nu s-ar face în spital, și familia trebuie să stea acasă.

„Trebuie respectate niște reguli foarte stricte, în sensul în care tu să stai separat, cu mască, într-o cameră, să nu ieși, decât eventual la baie și înapoi și familia să-ți aducă mâncarea să ți-o lase la ușă, să plece, să nu stai cu ei în contact permanent. Dacă nu faci acest lucru, riscul este să-ți infectezi familia. Ea rămâne cu tine. Vine lumea, te testează sau nu te testează, trec 14 zile, s-a terminat perioada. Tu pleci în comunitate. Dar nu știm cât de mult ai fost contagios, nu știm dacă ai contaminat sau infectat pe cineva din familie. Ce se întâmplă cu familia ta? Pleacă și ea în comunitate și s-ar putea ca peste câteva zile cineva dintre ei să devină pozitivi”, a mai afirmat Raed Arafat.

Declarațiile survin în contextul în care, în ultimele zile, numărul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 a crescut constant. 

Până pe 20 iunie, pe teritoriul României au fost confirmate 23.730 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, dintre care 16.735 au fost declarate vindecate și externate, iar 1.500 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. De vineri, până sâmbătă, au fost înregistrate alte 330 de noi cazuri de îmbolnăvire.

De asemenea, vineri, liderul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a tras un nou semnal de alarmă în legătură cu relaxarea resimţită în mai toate ţările afectate de virusul Covid-19, spunând că lumea a intrat "într-o nouă şi periculoasă fază". Numărul cazurilor noi de Covid-19 a crescut din nou în mai multe ţări.