Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a făcut, sâmbătă, mai multe precizări despre noile decizii ale autorităților privind obligativitatea certificatelor Covid în acele localități în care rata de infectare este ridicată. Între altele, el a afirmat că hotărârea de guvern prin care se impune obligativitatea certificatului verde Covid pentru accesul la anumite activităţi nu impune restricţii şi nu se poate vorbi de discriminare.
„În loc să închidem tot...”
"Subliniez că această hotărâre n-a impus restricţii. (...) În mod normal peste 3 la mie, era prevăzut în hotărâre de guvern închiderea totală. Deci, în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 - 6 la mie s-a găsit o soluţie prin care, totuşi, să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare în anumit control sanitar aferent, şi anume verificarea în mod deosebit a celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG. (...) Ca să elaborăm această hotărâre au fost analizaţi factorii de risc", a afirmat Arafat într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a amintit despre posiblitatea folosirii aplicaţiei care se poate descărca gratuit de pe telefon, pentru codul QR, şi a precizat că, de fapt, certificatul de vaccinare permite oricui să participe la evenimente cu trei condiţii: să fie vaccinat, dacă nu este vaccinat să fie testat, ultima fiind să fie trecut prin boală în ultimele 180 de zile.
"Asta înseamnă că nu putem vorbi de discriminare. (...) Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie una dintre cele trei condiţii. (...) Aplicaţia va fi dată la toţi operatorii să o descarce gratuit şi ei au obligativitatea de a verifica. (...) Referitor la utilizarea certificatului verde - de mâine noapte, de luni, tocmai ca să dăm timp operatorilor să se organizeze pentru citirea certificatului verde. Acum mergem pe prezentarea documentului", a adăugat şeful DSU conform sursei citate.
Arafar a reiterat că este foarte greu să fie controlată respectarea măsurilor sanitare la unele evenimente precum nunţi, botezuri sau alte petreceri, precum şi la adunările publice, dar a atenționat că "dacă lumea nu respectă regulile, aceste evenimente pot să se transforme în evenimente de răspândire generală a virusului, şi atunci certificatul verde reduce riscul, nu elimină riscul total".
Arafat a adăugat că în discoteci şi cluburi vor avea acces numai persoanele vaccinate, aşa cum a fost şi până acum, iar activitatea cu publicul a operatorilor economici în spaţii închise - săli de sport, fitness - să fie permisă fără să depăşească 50 % din capacitatea maximă a spaţiului, unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mie, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 7 mp şi prezentarea certificatului de vaccinare.
Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă în spaţii închise pentru copii va fi permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 05.0 - 24,00, în judeţele unde incidenţa este între 3 - 6 mie, iar cea a operatorilor care administrează sălile de jocuri - în aceleaşi condiţii.
„Nu e pâră, este normal”
În aceeași conferință de presă, Arafat a mai spus că un participant la o petrecere dintr-un restaurant ar trebui să anunțe autorităţile dacă observă că oamenii sunt lăsaţi să intre în unitatea respectivă fără a fi verificaţi în conformitate cu regulile impuse pentru stoparea pandemiei. Acest fapt „nu este pâră”, ci „este absolut normal”.
"Personalul tău trebuie să fie vaccinat, ideal. Nu - atunci minim să fie testat periodic. Dacă vrei ca entitatea ta să funcţioneze mai departe, dacă interesul tău este într-adevăr să faci bani din unitatea ta şi să nu o închizi. Dacă ai cinci ospătari şi unul nu-l testezi, şi este nevaccinat şi mai sunt doi nevaccinaţi şi transmit boala, nu mai ai niciunul, gata, ai închis. Partea asta este obligativitatea celor care rulează astfel de activităţi. Dumneavoastră, ca client, n-aveţi cum să-i identificaţi pe ei, dar dumneavoastră, ca şi client, puteţi să faceţi un singur lucru: dacă vedeţi că lasă oamenii să intre fără să verifice, să anunţaţi. Şi asta nu este pâră, nu este absolut deloc cum o să aud mulţi care spun: „Arafat îi învaţă pe oameni să anunţe când văd nereguli”. Este normal", a declarat Arafat, conform Agerpres.
Secretarul de stat a subliniat că siguranţa unei petreceri depinde de verificarea certificatelor de vaccinare.
"Dacă noi am spus că poţi intra după 3 la mie, până la 6 la mie, dar să fie verificat certificatul verde, siguranţa ta ca persoană, când intri acolo, este garantată numai dacă operatorul verifică certificatele”, a mai spus.
Peste 95% dintre decese, la nevaccinați
Cu același prilej, șeful DSU a prezentat și diverse statistici, care arată, între altele, și că majoritatea covârșitoare a deceselor în cazul Covid se petrec la persoane nevaccinate.
"Raportul INSP pe perioada 6 - 12 septembrie ne arată că 95,2 % din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate şi 3% la persoane vaccinate cu schema incompletă. (...) Asta arată ce înseamnă protecţia şi reducerea riscului la persoanele care se vaccinează şi care rămâne singura soluţie care să ne scoată din valul în care suntem şi să prevină un val serios în următoarea perioadă (...). Tot din raportul INSP, în săptămâna 6 - 12 septembrie - 77,6% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate în general. De la începutul pandemiei până în prezent 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani. Marea parte sunt cu comorbidităţi, din păcate. 94,6% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată", a afirmat Arafat, potrivit Agerpres.
În ce condiții este obligatoriu certificatul Covid
Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde Covid pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.
Conform sursei citate, în judeţele / localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3 / 1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 / 1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:
- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;
- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
- care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Potrivit actului normativ, obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.
Vezi mai jos întreaga conferință de presă susținută sâmbătă de Raed Arafat!