Mai mult de o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume se află în pericol de dispariţie, iar cel mai mare risc vizează copacii de pe insule.

De asemenea, risc de dispariţie au şi magnoliile, stejarii, arţarul şi abanosul, după cum arată Organizaţia Internaţională a Grădinilor Botanice (Botanic Gardens Conservation International - BGCI), folosind rezultatele unor studii făcute timp de cinci ani.

Raportul privind situaţia arborilor la nivel mondial ("State of the World's Trees") arată că 17.500 de specii de copaci - aproximativ 30% din total - sunt în pericol de dispariţie. Totodată, 440 de specii au mai puţin de 50 de exemplare rămase în mediul natural.

Cel puţin 180 de specii de arbori sunt direct ameninţate de creşterea nivelului apelor şi de fenomenele meteorologice extreme, se arată în document, cu precădere cele de pe insule, precum varietăţile de magnolie din Caraibe.

"Acest raport este un apel de trezire pentru toată lumea, la nivel mondial, că arborii au nevoie de ajutor", a declarat secretarul general al BGCI, Paul Smith.