Noul cadastru verde confirmă ceea ce se vede cu ochiul liber, adică defrişarea masivă a Oradiei.

În ceea ce priveşte raportările la hectar stăm bine, evident. Suntem meşteri mari la cifre. Mai-mai că depăşim Barcelona şi Budapesta şi la acest capitol. Doar că, aşa cum arată documentele de pe site-ul Primăriei, peste jumătate din suprafaţa înregistrată ca spaţiu verde este formată din "aliniamente infrastructură" şi "zone verzi locuinţe condominiu", adică în multe cazuri pământul bătătorit sau pietruit pe care parchează orădenii.

Parcurile, puţine şi mici (doar 48 de hectare din cele 11.560 ale oraşului), sunt de slabă calitate. Au numai 78% din suprafaţă formată din elemente vegetale (iarbă, arbuşti, arbori), deşi legea cere minimum 90%. Arborizarea lor este foarte slabă, sub 20% din spaţiul verde fiind umbrit de arbori.

Numărul de arbori maturi, care au coroană mare şi dau mult oxigen, a scăzut dramatic. Arborele este, conform definiţiei, o plantă cu un trunchi lemnos care la maturitate are minimum 7 metri înălţime. În anul 2009, cadastrul verde înregistra în Oradea 36.000 de arbori mai înalţi de 7 m. Actualul cadastru verde nu menţionează limita clasică de 7 m înălţime, ci doar una de 6 m.

Pentru a vedea câţi dintre arborii din statistică sunt cu adevărat maturi, am verificat şi criteriul circumferinţei (firma care a prestat pentru Primărie a fost atât de "profesionistă" încât a confundat diametrul cu circumferinţa!). Dacă presupunem că un arbore matur are circumferinţa de minimum 50 cm (diametrul de 16 cm), atunci în Oradea mai avem doar 6.486 de arbori maturi. Dacă îi numărăm şi pe cei cu circumferinţa de 40-50 cm, mai adăugăm cu chiu, cu vai 7.433 de arbori. Nu mai avem, deci, nici măcar 14.000 de arbori cu diametrul mai mare de 12 cm în Oradea, ceea ce înseamnă că în ultimii 12 ani s-au tăiat peste 22.000 de arbori maturi! 

Noi, orădenii, am tăiat sau am asistat nepăsători când s-au tăiat două treimi din arborii maturi ai oraşului, care ne dădeau oxigen şi ne apărau de poluare. Oare când vom înţelege că defrişarea e dăunătoare sănătăţii şi incompatibilă cu civilizaţia?

Orlando Balaş
Inginer peisagist

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!