Orădenii care locuiesc în zona Sovata s-au trezit miercuri dimineață în zgomot de drujbă. Peste 40 de copaci dintr-o zonă verde aflată pe malul drept al Crișului Repede, lângă terenurile de baschet și cel de fitness în aer liber, au fost tăiați, pentru a face loc unei piste de pump-track, adică un traseu circular pentru biciclete, role și skateboard-uri.

„Va fi o pistă de pump-track acolo, pentru care au fost tăiați 31 de pomi fructiferi, din care 28 pruni și 3 meri, și 10 arbori, printre care 4 nuci, un duglas, un salcâm, un castan, un dud, un tei și un cireș”, a declarat directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, pentru BIHOREANUL.

La comanda Primăriei, muncitorii au mers dis de dimineață și au tăiat toți acești copaci, lăsând în urmă doar cioatele marcate, rumeguș și crengi mai mici. „Aici era o zonă verde pe care multă lume o folosea, tocmai pentru că era umbră. Stăteau oamenii cu pătura, se țineau și lecții de aerobic în aer liber. Pe noi, cei care locuim în zonă, nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem zonă verde sau pistă de pump track”, a declarat BIHOREANULUI un bărbat care locuiește într-unul din blocurile din apropiere.


Cum arăta zona înainte ca arborii să fie defrișați

Chiar dacă n-au fost defrișați toți arborii din zonă, este clar că suprafețele umbrite, unde pe timpul verii copiii și adulții pot sta în aer liber, s-au redus semnificativ.

„În anii trecuți au tăiat copaci ca să facă terenuri de baschet, apoi zonă de fitness. Eu nu zic că nu sunt bine venite, dar în loc de două terenuri de baschet, poate era suficient unul și pe amplasamentul celuilalt să se facă pista asta, iar copacii să rămână în picioare”, a mai spus bărbatul.

De altfel, mai mulți oameni din zonă privesc cu supărare cum spațiile verzi de pe malul Crișului își pierd din dimensiuni. „Mi-au plâns copiii când au văzut drujba în corcodușii în care se cocoțau. Se face o investiție benefică orădenilor, dar personal cred că se putea realiza cu mai mult respect față de natură”, a mai spus un alt orădean care locuiește în apropiere și care a transmis BIHOREANULUI imagini cu arborii tăiați.

Locuitorii din zonă sunt deranjați, pe bună dreptate, și de lipsa de transparență a municipalității. Din nou, Primăria Oradea a reușit „performanța” de a lua decizii sensibile pentru orădeni fără a le comunica și, mai ales, explica, ceea ce lasă un gust amar pentru mulți locuitori ai urbei... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!